Mereu în primele trei licee vocaţionale de sport la nivel naţional, Liceul "Nicolae Rotaru" din Constanţa e azi într-o situaţie disperată: a consumat deja bugetul pe 2016, iar datoriile se acumulează în fiecare zi.
Andrei Szemerjai, directorul liceului: „La sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie noi aveam cheltuiţi 260.000 de lei din cei 360.000”.
Între timp, sportivi care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio continuă să se antreneze la liceu. Printre ei, Eliza Samara, campioană europeană la tenis de masă.
Eliza Samara: „Este foarte urât tot ceea ce se întâmplă, să nu se dea bani, să faci ceva, pentru acolo totuşi nu stă un om oarecare, stau sportivii, care muncesc zilnic”.
Viorel Filimon, antrenorul lotului olimpic de tenis de masă: „Dacă nu se iau măsuri urgente de a îmbunătăţi această activitate, nu numai că dispare liceul sportiv, dar dispare şi o pepinieră”.
Conducerea şcolii spune că nu se poate descurca cu un buget calculat ca pentru un liceu oarecare, care prevede o finanţare de 370 de lei per elev. Necesităţile sportivilor de performanţă, şi implicit, facturile, sunt mult mai mari. O soluţie de moment ar fi un ajutor de la autorităţile locale.
Andrei Szemerjai, directorul liceului: „Această finanţare se referă numai la elevul care este la clasă, ori elevul de la liceul cu program sportiv după ce iese din sala de clasă se duce pe terenul de sport, în sala de sport, în pregătire. Ori aceşti bani nu acoperă cheltuielile care se fac cu bazele sportive.”
Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa: „Municipalitatea nu doar că susţine activitatea liceului cu program sportiv, dar are programate şi investiţii de 11,5 milioane lei. Noi dacă facem acestă alocare bugetară vrem să o facem pentru a veni în plus şi pentru a crea performanţă”.
Liceul cu Program Sportiv din Constanţa a dat deja de două ori port-drapelul României la Jocurile Olimpice: Horia Tecău la Londra în 2012 şi Cătălina Ponor peste câteva săptămâni, la Rio.