Emanuel Covaci este în clasa a X-a a Liceului Grigore Moisil Timişoara. Pasiunea pentru programare l-a adus alături de patru colegi care s-au înscris la competiţia Zero Robotics.
Emanuel Covaci: „Povestea jocului este că NASA a pierdut unul dintre sateliți în spațiu. Acesta e explodat și ne angajează pe noi, o companie oarecare să găsească aceste elemente”.
Peste 170 de echipe din Europa, Australia și America au participat, dar în finala la care s-au calificat şi românii au rămas doar 42. Cu ajutorul unui cod de programare liceenii trebuie să controleze viteza, rotația și direcția sateliților ce trebuie să ocolească obstacole și să își îndeplinească misiunea cu un consum redus de combustibil.
Raul Chincea: „Mă interezează foarte mult tot ce ține de roboți și de spațiu, așa că roboți în spațiu a fost cea mai bună variantă”.
Codurile de programare vor fi folosite pe echipamentele Centrului Spațial European din Belgia. Compețiția nu are premii, dar oferă liceenilor o ocazie unică. Întâlnirea cu specialiștii care lucrează la NASA sau Agenţia Spaţială Europeană.
Cristina Cordun, elevă: „Mi-a plăcea foate mult să merg pe stația spațială și să lucrez acolo cu oamenii”.
Simona Ivașcu, profesor de Fizică la Liceul "Grigore Moisil" din Timișoara: „Este inclusă în această călătorie a noastră și o vizită acolo, la Centrul Spațial și sigur vor vedea ce n-au avut ocazia să vadă până acum”.
Competiţia prevede ca în finala concursului echipele să colaboreze pentru atingerea obiectivelor. Românii se vor sfătui cu americanii şi belgienii şi vor pleca pe 24 ianuarie la etapa desfășurată în Euro Space Center, în apropiere de Bruxelles.