Evaluare Națională și Bacalaureat 2020. O nouă problemă: Ce fac elevii, dacă în dimineața examenelor, au temperatura de 37,4 grade?

Data publicării:
termometru pandemie ID_22_ZIUA2_STARE_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Disputa din spațiul public legată de legalitatea măsurării temperaturii la intrarea în spații publice aglomerate a dat naștere și altor dezbateri și îngrijorări: ce fac elevii dacă în dimineața când au de susținut examenele vor avea, din varii motive, temperatura ceva mai ridicată decât limita de 37,3 grade impusă pentru a le fi permis accesul în școală? 

„În legătură cu elevii este o problemă mai complicată, pentru că Bacalaureatul și Evaluarea Națională de anul acesta sunt total diferite decât bacalaureatele și examenele de până acum. Vor da examen numai din materia învățată în primul semestru și dacă nu vor fi lăsați să-și dea examenul anul acesta, la anul nu vor mai da în aceleași condiții examenele și e o mare problemă”, a declarat la Digi24 fostul președinte al Curții Constituționale. Augustin Zegrean.

„Ar trebui ca Ministerul Învățământului și în general cei care organizează astfel de examene să găsească soluții. Poate că o soluție ar fi ca cei care sunt depistați cu temperatură în ziua aceea să fie dirijați în alte săli decât cei fără temperatură, de exemplu, dar în niciun caz nu ar trebui înlăturați de la examene, pentru că există această problemă specială anul acesta. În plus, dacă ar da la toamnă examenul, când le-ar trece febra, ar fi o problemă cu repartizarea lor în licee, pentru că locurile s-ar ocupa în liceele bune, facultățile și-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problemă pentru ei. Vor trebui găsite soluții, pentru că dacă acei copii se duc până la școală înseamnă că sunt apți de a da examen”, a arătat Augustin Zegrean. 

 

Ordin: Acces interzis în școli pentru persoanele cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius

În urma instituirii stării de alertă, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au dat un ordin comun în care se spune că în unitățile de învățământ „nu este permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius”.

În schimb, elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, a explicat, la începutul lunii, la Digi24, ministrul educaţiei, Monica Anisie. „Aceştia (n.r -. copiii diagnosticaţi cu COVID-19) pot da examenul în condiţii de siguranţă, izolaţi, singuri în sala respectivă. De fapt, şi până acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, chiar şi în spital. Metodologia prevede şi acest lucru”, a spus Anisie.

Avocatul Poporului: „O fi normal?”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că este îngrijorată mai degrabă în legătură cu consecințele acestei măsuri a termoscanării și a limitei impuse pentru temperatură, la recomandarea OMS, de 37,3 grade. Ea a spus că o persoană poate avea febră din varii motive și a dat ca exemplu inclusiv situația elevilor, care, dacă au o temperatură de 37,4 grade în dimineața examenelor - poate de emoții, poate pentru că au învățat toată noaptea - nu vor mai fi primiți în concurs.

„Elevii aceia, dacă vor fi excluși, dacă nu vor fi primiți în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineața aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecințele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri și-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a arătat Renate Weber.

De altfel, Renate Weber, a declarat pentru Digi24.ro că a primit „zeci de sesizări de la cetățeni, oameni politici și nu numai” privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni. Acestea sesizări sunt în studiu și Avocatul Poporului urmează să ia o decizie dacă să sesizeze Curtea Constituțională, a spus Renate Weber pentru Digi24.ro.

O altă situație nereglementată: angajatul care are temperatură

O altă situație nereglementată este ce se întâmplă cu angajații care au temperatura mai mare de 37,3 grade și, conform legislației în vigoare, nu trebuie lăsați să intre în întreprindere. Nu este clar dacă ziua respectivă este plătită sau nu.

„Nu ar trebui să ne prindă toate pe nepregătite. Și iarna ne prinde întotdeauna pe nepregătite pe noi. Legislația trebuia de mult pregătită pentru așa ceva. Nu trebuie să aștepți să vină pandemia ca în timpul ei să faci legi. Sigur că nu poți să prevezi totul de la început sau cu mulți ani în urmă, dar lucrurile acestea ar trebui să fie reglementate. Există un Cod al muncii în care ar putea să scrie ce se întâmplă dacă într-o zi un angajat nu este primit la muncă. Și dacă tot nu este scris acum, au făcut o grămadă de ordonanțe și de legi în perioada aceasta și puteau să le ia în considerare, pentru că nu va dura numai o lună starea aceasta de alertă, va dura mai mult, văd că medicii ne spun că acest virus o să ne mai bântuie multă vreme”, a declarat pentru Digi24 Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale.

El spune, în schimb, că din punct de vedere constituțional, așa-numita „termoscanare” i se pare în regulă. „Nu poate să spună nimeni că îi este încărcat un drept, dacă este supus acestei proceduri de măsurare a temperaturii la intrarea într-un magazin, pentru că suntem într-o pandemie, în toate țările se procedează în felul acesta. Omul are la dispoziție și alte soluții dacă nu vrea să intre în magazin, poate să meargă la un alt magazin”, a arătat fostul judecător CCR.

El recunoaște, însă, că sunt niște lucruri care ar trebui mai clar reglementate. „Nu mi se pare normal să nu-l lase în farmacie pe cel care are temperatură, pentru că de-aia se duce acolo, să-și cumpere medicamente”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se modifică programul școlilor din București luni, după alegeri. Activitatea nu va fi suspendată complet
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...