Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea a iniţiat o mişcare de protest faţă de lipsa agentului termic în mai multe şcoli din municipiul Focşani, îndemnând elevii să vină, vineri, cu pături, mănuşi sau fulare în unităţile de învăţâmânt afectate, a informat asociaţia, conform Agerpres.
Totodată, elevii sunt încurajaţi să se posteze cu acestea pe reţelele de socializare, folosind hashtag-ul #Îngheţ, şi să creeze pancarte care să transmită mesajul.
„Căldura nu este o materie opţională, iar acest aspect trebuie să fie clar pentru toţi factorii responsabili. Fiecare zi în care această problemă rămâne nerezolvată semnifică o zi pierdută pentru educaţia şi viitorul elevilor, o situaţie inacceptabilă. Solicităm autorităţilor competente să asigure furnizarea căldurii în toate unităţile de învăţâmânt afectate şi să urgenteze învăţământul online până la remedierea situaţiei. Pe această cale, îndemnăm toţi actorii implicaţi în sistemul educaţional să susţină protestul nostru, dar şi să semneze petiţia. Sunt sigură că putem fi schimbarea ce ne-o dorim în comunitate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea, Miruna Elena Comănescu.
Potrivit asociaţiei elevilor vrânceni, în prezent, peste 11.000 de elevi şi preşcolari sunt afectaţi direct de această situaţie, având orele reduse şi activitatea educaţională perturbată.
„Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de situaţia gravă în care se află elevii şi preşcolarii din municipiul Focşani, obligaţi să înveţe în frig din cauza datoriilor autorităţilor locale. Această situaţie nu doar că afectează procesul educaţional, dar pune în pericol şi sănătatea elevilor, mai ales în contextul temperaturilor tot mai scăzute. În numeroase şcoli din Focşani, încălzirea lipseşte cu desăvârşire, iar elevii sunt nevoiţi să petreacă ore întregi în săli de clasă neîncălzite, îmbrăcaţi în haine groase pentru a face faţă frigului. (...) Considerăm că educaţia este un drept fundamental al fiecărui copil şi că această situaţie reprezintă o încălcare gravă a acestui drept”, au precizat reprezentanţii elevilor.
Asociaţia a făcut apel pentru ca orele de curs să se facă online, pentru ca elevii să aibă parte de un mediu sigur şi sănătos.
Începând cu 1 noiembrie, ENET SA, societatea de termoficare a oraşului, a încetat furnizarea de apă caldă şi căldură către abonaţi după ce fost debranşată de furnizorul de gaze, din cauza datoriilor. În această situaţia s-au regăsit zeci de mii de abonaţi casnici, dar şi mai multe instituţii publice din oraş, printre care şi 11 unităţi de învăţâmânt, care şi-au diminuat orele de curs. De asemenea, trei internate ale unor licee din Focşani au fost închise până la reluarea agentului termic.
Primăria municipiului Focşani a anunţat că, din cauza datoriile pe care ENET le-a acumulat de-a lungul anilor, singura soluţie viabilă la acest moment este înfiinţarea unei noi societăţi, fapt care a fost aprobat în şedinţa de luni a Consiliului Local al municipiului Focşani, însă focşănenii mai au de aşteptat cel puţin până săptămâna viitoare pentru a putea beneficia din nou de apă caldă şi căldură.
La finalul lunii septembrie, ENET SA avea datorii de 221,2 milioane de lei, din care 148,9 milioane de lei datoriile înscrise la masa credală. Societatea este deja în procedură de insolvenţă. Doar în primul semestru al anului în curs, ENET a acumulat pierderi de peste 10 milioane de lei.
ENET SA asigura încălzirea pentru aproximativ 10.000 de apartamente din oraş şi circa 240 de instituţii publice, printre care şcoli şi grădiniţe, Spitalul Judeţean sau Căminul pentru persoane vârstnice.
Editor : M.I.