Înscrierea în clasa pregătitoare pentru 2025-2026, potrivit Ministerului Educației. Condiții pentru copiii care nu au fost la grădiniță

Camelia Sinca Data publicării:
Înscrierea în clasa pregătitoare pentru 2025-2026, potrivit Ministerului Educației. Ce vor face copiii care nu au fost la grădiniță. Foto Shutterstock
Înscrierea în clasa pregătitoare pentru 2025-2026, potrivit Ministerului Educației. Ce vor face copiii care nu au fost la grădiniță. Foto Shutterstock

În ultimii ani, locurile la instituțiile de învățământ cu reputație bună din țară sunt căutate cu mult timp înainte de începerea anului școlar. Așa se face că, încă de acum părinții sunt interesați de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un viitor elev pentru înscrierea în clasa pregătitoare a anului școlar 2025-2026. Când se depun dosarele în anul care urmează, potrivit Ministerului Educației.

Copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2025, inclusiv, pot fi înscriși la clasa pregătitoare în anul școlar 2025-2026. De asemenea, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025, în baza recomandării, eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar, ori în urma evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională  (CJRAE/CMBRAE), după caz.

Perioada de înscriere/calendarul de depunere a cererilor pentru clasa pregătitoare în 2025-2026

Când se vor putea completa cererile de înscriere în clasa pregătitoare pentru 2025-2026:

“Ordinul de aprobare a Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar este emis, de regulă, în anul calendaristic în care se desfășoară efectiv înscrierea. Prin urmare, pentru anul școlar viitor (2025 -2026), ordinul va fi emis în anul 2025. (perioadă orientativă de timp pentru calendarul înscrierilor, lunile martie-aprilie).

Principiile de bază sunt aprobate de metodologia-cadru valabilă pentru anul școlar în curs, iar eventuale reașezări ale acestora pot fi introduse în baza unui proiect supus consultării publice și consultării cu partenerii sociali, care ulterior este aprobat prin ordin de ministru.

Calendarul de desfășurare, cu excepția anului 2020, când pandemia de Covid-19 a perturbat procesele din sistemul de învățământ, a fost fixat în interiorul acelorași borne temporale (lunile mai-iunie).

În măsura în care nu vor exista evenimente neprevăzute și mai ales pentru a se asigura predictibiliate, perioada de înscriere/calendarul de depunere a cererilor pentru clasa pregătitoare de anul viitor, 2025-2026, va respecta această încadrare”, potrivit informațiilor obținute de Digi24 din partea Ministerului Educației.

  • (În 2024, etapa de înscriere în învățământul primar a fost în perioada mai-iunie, potrivit metodologiei publicate.)

Cum pot fi înscrisi la școală, în clasa pregătitoare, copiii care nu au fost la grădiniță?

“Copiii care nu au frecventat grădinița vor fi înscriși în clasa pregătitoare în baza unei evaluări a Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). În acest sens, părinții depun o cerere, formularul-tip fiind disponibil ca anexă a metodologiei. Evaluarea copiilor de către CJRAE este programată anterior perioadei alocate înscrierilor”, precizează sursa Digi24.

Cui i se mai adresează evaluarea CJRAE/CMBRAE?

  • Copiilor care nu au frecventat grădiniţa;
  • Copiilor care s-au întors din străinătate.

Evaluarea poate avea loc în perioada martie - aprilie 2025 (dată orientativă până la publicarea documentului oficial) și se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din judeţ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe.

În vederea înscrierii în clasa pregătitoare, pentru copiii care AU frecventat grădiniţa, sunt necesare următoarele:

  • înregistrarea cererilor transmise/depuse la unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar pentru obţinerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

În vederea înscrierii în clasa pregătitoare, pentru copiii care NU au frecventat grădiniţa sau au revenit din străinătate, sunt necesare:

  • înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinţi pentru copiii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (2) şi art. 6 (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.019/2024;
  • planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării + afişarea şi comunicarea programării pentru participarea la evaluare; desfăşurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
  • soluţionarea de către Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de înscriere a copiilor în învăţământul primar (Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti) a situaţiilor excepţionale care necesită amânarea înscrierii în învăţământul primar.

La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil în clasa pregătitoare

Pentru înscrierea la școală a unui elev, în clasa pregătitoare, părintele poate opta pentru:

  • Înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
  • Pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

(Școala de circumscripție reprezintă unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului, potrivit metodologiei).

NOTĂ: Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere, potrivit Ministerului Educației.

Unde vor avea loc înscrierile pentru clasa pregătitoare în anul școlar 2025-2026

  • La unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
  • Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
  • Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, în interiorul calendarului de înscriere, însă după completarea acestora, cererile trebuie validate. 

Care sunt actele necesare pentru înscriere în clasa pregătitoare

  • Cerere-tip de înscriere (Model de cerere-tip de înscriere);
  • Act de identitate al părintelui/tutorelui legal (copie și original). (Părinţii divorţaţi depun la înscriere şi hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului).
  • Certificat de naştere copil, copie și original;
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul);
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul neobișnuit, ieftin și necunoscut de șoferi, prin care eviți aburirea parbrizului mașinii în timpul...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...