Actualizare 8.35. Cel mai mare procent de note peste 5 s-a înregistrat în judeţul Brăila (89,82%), iar cel mai mic - în judeţul Olt (60, 98%), potrivit edu.ro.
Rate de promovabilitate ridicate s-au mai înregistrat în Brăila - 89.82 %, Cluj şi Sibiu - 88 %, Bucureşti - 86.09 %, Vâlcea - 85 %, Suceava - 84. 46 % și Prahova - 81,94%.
Pentru a se înscrie la licee de prestigiu, absolvenții trebuie să aibă note peste 9. Anul trecut, ultimele medii de admitere au fost: 9.75 - la Cluj, 9.59 - la Iasi, 9.55 - la Craiova, 9.20 la Brașov și puțin peste 9 - la Timișoara.
Oricum, elevii mai au timp câteva zile să-și calculeze șansele. Pe 3 iulie vor fi afișate rezultatele după contestații, apoi, între 5 și 9 iulie, fiecare candidat va completa fișa cu opțiuni pentru liceu.
Rezultatele admiterii vor fi făcute publice pe 16 iulie.
Cele mai multe note de 10 la Matematică au fost obţinute în Bucureşti (1.286), judeţele Iaşi (572) şi Prahova (545).
Cele mai multe note de 10 la Limba și literatura maternă au fost obţinute în judeţul Satu Mare (34) şi în judeţul Harghita (31).
Potrivit datelor centralizate până sâmbătă seară, rata de promovabilitate este cu aproximativ 10% mai mare decât în 2012, când au promovat 66,21% dintre elevii care au susţinut probele. Numeroase voci spun însă că subiectele au fost mult mai uşoare, îndeosebi la proba de Matematică.
Evaluarea Națională 2013. Bucureşti, peste 1400 de note de 10. Rezultate mai bune decât în 2012
Un prim comentariu vine de la cititorul Digi24.ro Marian Bibina: „Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Rezultatele sunt bune pentru că subiectele au fost jenant de uşoare, cu bareme care duc la note mari pentru lucrări foarte slabe. Dacă aşa se rezolvă cu educaţia în România, în cel mai scurt timp vom deveni o ţară de "experţi analfabeţi".”
Pe pagina Facebook Digi24, cititorul Claudiu Alexoaie consideră că înlesnirea accesului la note mari reprezintă o altă formă de „şpagă electorală”, disimulată în „subiecte uşoare la examene”.
Tot pe Facebook, Daniela Proinov subliniază acelaşi aspect al subiectelor facile: „Păi, cum să nu fie aşa procentaje, când au probleme pe modelul "dacă ai un singur măr şi îl mănânci, câte mere mai ai?" (deşi mă tem că unii ar avea mari ezitări să răspundă).”
Cristian Sechel apreciază, pe aceeași rețea de socializare, că subiectele nu au fost tocmai ușoare. „Eu chiar acum am terminat clasa a 8-a și pot să spun ca subiectele nu au fost așa de ușoare cum zice toată lumea, au fost niste subiecte de nivel mediu”, spune el.
Vă invităm să comentaţi această evoluţie în formularul din subsolul acestui articol sau pe pagina Facebook Digi24. Citiţi duminică seară cele mai interesante răspunsuri pe Digi24.ro.
Pe aceeaşi temă:
Evaluare Naţională 2013. Subiectele la proba de matematică: „Câte mere are Ana?”
Subiectele la Evaluarea Națională au fost mai ușoare ca să îi ajute pe elevi?