La Ministerul Educației sunt luate în calcul trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală din 8 februarie.
Reprezentanţii părinţilor au discutat ieri cu ministrul Educaţiei şi au agreat data de 8 februarie pentru revenirea elevilor în bănci. În cazul celor din ani terminali s-ar putea întâmpla şi mai repede. Pentru a recupera materia ar putea face ore inclusiv sâmbăta.
De menționat că acestea sunt în prezent ipoteze luate în calcul.
Dacă școala va reîncepe fizic, cu prezența elevilor în clase în 8 februarie, scenariile luate în calcul sunt următoarele
1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.
2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.
Abordarea unuia dintre aceste scenarii implică un nou ordin comun între ministerele Educației și Sănătății, care să fie elaborat până la finalul lunii ianuarie.
Ministerul Educației vrea să știe câți profesori se vor vaccina
Ministerul Educației nu condiționează redeschiderea școlilor de campania de vaccinare privind cadrele didactice.
Însă, până în 15 ianuarie, ministerul așteaptă centralizarea datelor din instituțiile de învățământ, pentru a se vedea câți dintre angajații din învățământul preuniversitar și universitar se vor vaccina.
Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea joi că dacă este nevoie să se vaccineze în direct pentru a transmite un mesaj de încredere colegilor lui o va face.
Profesor: Ministerul să insiste mai mult pe informarea cu privire la beneficiile vaccinării
În schimb, există un număr ridicat de profesori care spun că nu au toate informațiile necesare privitoare la vaccin.
Invitat la Digi24 profesorul Mircea Bartic a subliniat că este nevoie de redeschiderea școlilor în siguranță și de o campanie de informare intensă cu privire la vaccinare, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru profesori. El a susținut că profesorii ar trebui să își găsească timp pentru a vorbi cu copiii despre importanța vaccinului anti-Covid, școala fiind pentru mulți dintre elevii proveniți din zone defavorizate singura cale de informare.
"Dacă ne întoarcem pripit și vor fi colegi care vor începe eterna fobie de vaccin, mi-e să nu ne întoarcem de unde am plecat. Poate Ministerul educației ar trebui să insiste mai mult pentru a convinge profesorii că vaccinarea este bună și pe respectarea măsurilor de sănătate", a spus profesorul.
Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 vor avea loc anul acesta, după ce în urmă cu an au fost anulate din cauza pandemiei. Anunțul a fost făcut joi de Ministerul Educației printr-un comunicat de presă, scrie Edupedu.ro. Consiliul Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister a fost ca simulările să aibă loc în perioada martie-aprilie, pentru clasele a VIII-a și a XII-a.
Vicepremierul Kelemen Hunor vrea ca școala să înceapă față în față din 8 februarie. El a spus la RFI autoritățile iau în calcul și scenariul ca elevii să revină fizic în bănci doar în anumite localități, unde există mai puține cazuri de COVID-19.
Citește și:
Unele state europene au luat deja decizii privind școlile. Cum se va proceda în Italia, Franța sau Germania
Editor : Georgiana Marina