În a şaptea săptămână de şcoală, copiii de clasele întâi şi a doua învaţă tot de pe manuale vechi, fişe şi auxiliare. Şi probabil o vor mai face, pentru că Ministerul Educaţiei va mai întârzia comenzile către edituri, pentru că inspectoratele şcolare ar fi comandat prea multe manuale.
„Am comandat strict pe numărul de elevi şi exact aşa ni s-a validat situaţia în sistem. Şi inspectoratele şcolare au efective de elevi de la fiecare clasă şi de la fiecare şcoală şi un control se poate face şi în felul acesta”, a spus Iuliana Soare, directoarea Şcolii Sfinţii Voievozi
După ce a tras linia, ministerul a descoperit mii de manuale în plus faţă de numărul elevilor. O explicaţie ar fi că o parte din cărţi ar fi urmat să ajungă la dascăli şi la bibliotecile şcolilor, aşa că ministerul vrea să recentralizeze datele.
„Ne aflăm într-un stadiu de aşteptare legat de comenzile Ministerului Educaţiei şi ştim că trebuia să vină săptămâna trecută. Între timp, nu a venit nimic”, a spus Cristian Dinu, reprezentantul unei edituri. „Noi am trimis o adresă Ministerului prin care am cerut solicitări privind dată la care urmează să tipărim manualele. După vreo patru-cinci zile de aşteptare, ministerul nu a dat curs, încă, solicitării noastre”, a spus Cristian Gresanu, reprezentantul unei edituri.
Licitaţia pentru manualele noi a început în februarie. Au fost nenumărate amânări şi întârzieri din cauza procedurilor şi a contestaţiilor. Aşa că şcoala a început fără manuale şi în lipsa de soluţii, acelaşi minister a comandat retipărirea manualelor vechi, care au ajuns pe bănci abia săptămâna trecută.
„Noi dascălii a trebuit să ne întâlnim, să discutăm, să alegem nişte texte care se potrivesc clasei respective, pentru noi a fost o perioada mai încărcată şi o responsabilitate mai mare”, a spus Rodica Până, învăţătoare.
Conform ultimei promisiuni a oficialilor Ministerului Educaţiei, elevii vor primi manualele noi între 15 şi 25 noiembrie.