C. Pîrvulescu, despre afirmaţia preşedintelui privind "catastrofa" din educaţie
Data publicării:
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat la Digi24 că, deşi afirmaţia lui Klaus Iohannis privind „catastrofa” din învăţământ este exagerată, preşedintele trage un semnal de alarmă privind necesitatea reformei în educaţie.
„Cred că preşedintele exagerează, dar foloseşte prilejul deschiderii anului universitar pentru a atrage atenţia asupra unei probleme cronice - problema reformei în educaţie. Nu cred că educaţia în România este o catastrofă, în condiţiile în care vorbim de o subfinanţare cronică. Din contră. La cât de puţini bani intră în sistem cred că rezultatele sunt uneori surprinzătoare.
Alocaţia bugetară pentru un student e de aproximativ 600 de euro în condiţiile în care, în Franţa e vorba de 10.000 de euro, iar în Franţa nu se intră pe un număr limitat de locuri, ci câţi studenţi intră urmând ca selecţia să se facă după primul an. Deci jumătate dintre studenţii care aduc 10.000 de euro fiecare universităţii dispar din sistemul de educaţie şi educaţia aceea funcţionează, iar noi trebuie să ne descurcăm cu 600 de euro.
În Franţa vorbesc de risipă. E o risipă extraordinară, dar nu pot renunţa la principiul republican că există acces liber la învăţământul universitar. Este o plată pentru valorile Republicii Franceze.
În Marea Britanie vorbim de 12 – 15.000 de lire sterline. În România – 600 de euro”, a explicat Cristian Pîrvulescu.