Directorul general al INFP, despre cutremurul de marți: Este o surpriză că zona respectivă s-a activat. Acolo au fost doar seisme mici

Data publicării:
urmari ale unui cutremur in oltenia
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a înregistrat în România pe 14 februarie, după ce pe 13 februarie a avut loc un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2.

Constantin Ionescu, directorul general al INFP a explicat într-o conferință de presă ce s-a întâmplat cu faliile care au produs cutremurul de marți, precizând că acesta a fost un „frate” al celui de luni, nu o replică a acestuia. De asemenea, Ionescu a spus că „este o surpriză că zona respectivă s-a activat”.

Constantin Ionescu, director general INFP: După cum știți, ieri a fost un cutremur de 5,2 grade, s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade pe scara Mercalli, iar astăzi, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs, undeva la 10 kilometri distanță față de vechiul epicentru, un alt cutremur de 5,7, cu intensitatea în epicentru de 6 spre 7 grade Mercalli.

Adâncimea a fost de 7 kilometri.

E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, de trei grade, două grade, un grad.

Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat.

Ea a mai produs cutremure în trecut. Avem exemple din 1943 când s-a produs un cutremur de 5 grade, de asemenea în anii 1963-1964 un cutremur de 4 și 4,5, iar mai în spate au fost cutremure în 1910, și încă 50 de ani în urmă, în 1850-1860, tot de magnitudini sub 4, în jur de 4.

Din punct de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, mecanismul cutremurului așa arată, adică au fost două plăci care s-au mișcat una față de cealaltă pe verticală la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un „frate” al celuilalt, nu este o replică a lui.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri