Director FRONTEX: Aproape un sfert dintre membrii structurii de poliţie europene provin din România. Sunt foarte eficienți

Data actualizării: Data publicării:
Logoul FRONTEX pe o ușă de sticlă.
FRONTEX este Agenţia Europeană care coordonează poliţiile de frontieră. Aproape un sfert dintre membrii structurii sunt din România. Foto: Profimedia

După câţiva ani de pauză, România se află iar pe ruta migranţilor. Anul trecut au ajuns la noi în ţară cu aproape 200% mai mulţi refugiaţi! Situaţia problematică de la graniţa de Vest, mai ales, i-a făcut pe oficialii europeni să trimită experţi în România. Şeful FRONTEX, Agenţia Europeană care coordonează poliţiile de frontieră, spune într-un interviu exclusiv pentru Digi24 că greul de abia acum începe. În perioada următoare mai mulţi migranţi vor încerca să scape din taberele de refugiaţi. De anul acesta, Uniunea Europeană se bazează şi pe prima structură proprie de poliţie pentru a gestiona o eventuală criză: FRONTEX a înfiinţat un corp permanent care are deja misiuni în cele mai fierbinţi puncte şi care ar urma să aibă până în 2027 nu mai puţin de 10.000 de angajaţi.

Fabrice Leggeri, director FRONTEX: Aproape un sfert dintre membrii structurii de poliţie sunt din România. Chiar acum, 120 din cei 500 de noi membri recrutaţi sunt români. Sunt foarte eficienţi, asta arată că avem o colaborare strânsă cu România.

7.000 de persoane din statele membre s-au înscris pentru a ocupa un loc în prima structură de poliţie sub drapelul Uniunii Europene. Cei admişi au un mandat pe cel puţin cinci ani şi un salariu în medie de 2-3.000 de euro, spune şeful FRONTEX.

Niculae este unul dintre românii care anul trecut au participat la instructajul desfăşurat în Estonia.

Niculae, ofiţer român: Este foarte important pentru noi că ne știm și ne putem baza unii pe ceilalţi, având în vedere că avem acelaşi nivel de informaţii şi înţelegere asupra a ceea se întâmplă şi ce este de făcut în misiunile FRONTEX.

Noul corp european de poliţie funcţionează de aproape o lună şi deja ofiţerii recrutaţi au misiuni la graniţa externă a Uniunii Europene. 50 de experţi au fost trimişi de urgenţă în România, după ce numărul migranţilor prinşi la frontiera României cu Serbia a crescut cu aproape 200% în ultimul an.

Fabrice Leggeri, director FRONTEX: 2020 a fost un an neobişnuit, din cauza pandemiei, au fost schimbări în ce priveşte rutele folosite, de asemenea, migranţii au încercat să evite restricţiile de călătorie, regulile sanitare, de aceea am şi decis să întărim sprijinul nostru în România. Avem acum 50 de poliţişti de frontieră trimişi de FRONTEX în România, o parte sunt la graniţa cu Serbia şi o parte la graniţa cu Moldova. E adevărat că sunt din ce în ce mai mulţi migranţi care încearcă să traverseze România.

Chiar şi înainte să aibă propriul corp de poliţie, FRONTEX şi-a trimis oamenii pe teren. În 2020, agenţia a ajutat la salvarea a 13.000 de persoane, majoritatea refugiaţi aflați la un pas să îşi piardă viaţă în ambarcaţiuni de agrement care naugrafiau în largul mării.

Pentru a fi pregătiți în astfel de situații, FRONTEX a organizat chiar anul trecut un exerciţiu în Marea Neagră pentru căutarea şi salvarea persoanelor aflate pe mare, la care au participat poliţişti români şi trupe din Bulgaria.

Dorin, ofițer de poliție: S-au executat misiuni de scafandrerie, dar și misiuni de ordine pe nave necooperante. E un mare câștig că facem exerciții de nivelul acesta cu atâtea forțe implicate.

Fabrice Leggeri, director FRONTEX: Trebuie să ne pregătim pentru că, de îndată ce va fi o relaxare după COVID, va fi foarte probabil o creştere a numărului de migranţi. Asta s-a putut observa şi anul trecut, din mai până în iunie fluxul a fost redus la zero, din cauza carantinei şi restricţiilor de călătorie, iar din iulie au avut loc relaxări în multe ţări, atunci s-a putut observa o creştere a numărului de migranţi.

FRONTEX a fost acuzată anul trecut de deportări ilegale ale migranţilor din Grecia în Turcia. Şeful agenţiei spune că în urma controalelor interne nu au fost găsite probe. Totuşi, OLAF, structura anti-fraudă a Uniunii Europene a început o anchetă.

Reporter M. Moiș / R. Croitoru

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...