Autorităţile de la Belgrad au semnat, marţi, un acord cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă Frontext menit să consolideze cooperarea operaţională dintre Uniunea Europeană şi Serbia, ţară care este de mult timp un punct de tranzit pentru migranţii care doresc să intre în Europa.
Conform acestui acord, Frontex va fi autorizată de acum înainte să lanseze operaţiuni comune şi să desfăşoare ofiţeri europeni de pază de frontieră şi de coastă pe teritoriul Serbiei, inclusiv la graniţele acesteia cu ţările vecine care nu sunt membre ale UE.
„Consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutei migratorii este esenţială pentru reducerea sosirilor neregulamentare, ţinând cont şi de evoluţia modului în care operează contrabandiştii, precum şi de riscurile legate de traficul de arme de foc şi criminalitatea organizată”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Acordul a fost semnat de comisara europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, şi ministrul sârb de interne, Ivica Dacic, la Belgrad, după mai bine de un an de negocieri.
„Serbia îşi protejează frontierele, dar, făcând acest lucru, asigură şi securitatea şi stabilitatea întregii Europe. De aceea avem nevoie de un răspuns şi un sprijin unificate”, a declarat ministrul Dacic reporterilor.
Frontex a desfăşurat peste 480 de agenţi în ţările din Balcanii de Vest în cadrul unor operaţiuni comune la frontierele externe ale UE cu Albania, Macedonia de Nord şi Muntenegru.
Serbia, care este candidată la aderarea la UE din 2012, se află de-a lungul rutei balcanice, folosită de migranţii care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În primele zece luni ale anului trecut, aproape 100.000 de migranţi au parcurs această rută, potrivit Frontex.
În trecut, autorităţile sârbe au fost acuzate că au agresat migranţi şi că i-au forţat să se întoarcă în ţările vecine, acuzaţii pe care oficialii sârbi le-au negat adesea.
Editor : Adrian Dumitru