Pe măsură ce UE decide să consolideze Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) și să combată ceea ce spune că este parțial o criză a migranților orchestrată de Rusia lui Putin, activiștii pentru drepturile omului se tem că această mișcare ar putea duce la respingerea acestora înapoi în brațele regimurilor autoritare.
Când comisarul UE Ursula von der Leyen a stabilit prioritățile pentru următorul său mandat, ea a spus că va tripla numărul oficialilor Frontex la 30.000 și îi va dota cu „tehnologie de ultimă generație”, notează DW.
Decizia Uniunii Europene de a consolida Frontex vine pe măsură ce imigrația rămâne ridicată și pe măsură ce solicitările statelor membre de a procesa cererile de azil în țări terțe cresc. În plus, Rusia este suspectată că a împins migranții în UE prin granițe comune sau aliați regionali.
La scurt timp după anunțul din iulie, Frontex a continuat cu licitații în valoare de 400 de milioane de euro pentru a cumpăra drone, ochelari de supraveghere pe timp de noapte și alte capacități de supraveghere.
„Folosim aceste instrumente pentru a monitoriza rutele de migrație neregulată și pentru a detecta infracțiunile transfrontaliere, cum ar fi contrabanda”, a declarat Krzysztof Borowski, purtătorul de cuvânt al Frontex, pentru DW. „Sunt deosebit de utile pentru că oferă fluxuri video în timp real”, a explicat el, pentru a răspunde unei situații pe măsură ce se desfășoară.
Borowski a explicat că „operațiunile sunt concentrate pe zone cheie precum Mediterana Centrală și de Est, unde migrația neregulată tinde să fie cea mai activă”.
Dar aducerea de mai mul personal și materiale agenției de gestionare a frontierei a fost cuprinsă de controverse a condus la critici puternice din partea activiștilor și ONG-urilor.
Ei se tem că mai multe resurse pentru Frontex ar putea deveni esențiale în împingerea migranților înapoi în mâinile regimurilor autoritare.
Controverse legate de combaterea războiului hibrid al Rusiei
„Rusia ademenește migranții din Yemen în nord și îi împinge în mod deliberat la granița finlandeză”, a spus von der Leyen în discursul său. „Acesta este o parte din motivul pentru care trebuie să consolidăm Frontex”.
Anul trecut, Finlanda a acuzat Rusia că a armat migrația atunci când a existat un aflux de migranți, inclusiv sirieni și somalezi, în țară.
În 2021, Polonia a acuzat Rusia că a orchestrat o criză a migranților la ușile UE, la granița Belarus-Polonia.
Într-un interviu acordat presei de stat ruse luna trecută, președintele belarus Alexander Lukașenko a amenințat UE că îi va lăsa pe migranți „să meargă unde vor ei”, dacă nu se ridică sancțiunile împotriva lui.
Noile drone și alte echipamente de supraveghere ale Frontex sunt de așteptat să fie desfășurate la granițele terestre pentru a ajuta statele membre să detecteze fluxul de refugiați pe teritoriul Rusiei.
Dar, pe măsură ce partidele de extremă dreaptă obțin mai multe câștiguri în întreaga Europă și, de asemenea, partidele de centru încep să adopte o poziție mai fermă împotriva imigrației necontrolate, unii activiști se tem că informațiile video colectate de drone ar putea fi folosite pentru a îi împiedica să ajungă în UE.
Suspiciuni că extrema dreaptă întărește Frontex
Campania Aboliți Frontex, care este compusă din mai multe ONG-uri, susține că ascensiunea extremei drepte și deplasarea partidelor de centru și liberale spre dreapta au sporit sprijinul pentru Frontex.
„Frontex este întărită de politicile de extremă dreaptă anti-imigranți pentru a împiedica migranții să ajungă în UE, astfel încât aceștia să nu aibă nici măcar șansa de a solicita azil, care este un drept valabil”, potrivit Josephine Valeske, membră a grupului de ONG-uri. „Frontex primește drone și mai multe forțe pentru a respinge migranții”.
În două scrisori separate, din mai și iunie anul acesta, peste o duzină de state membre UE i-au cerut lui Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, să intensifice gestionarea solicitanților de azil. Una dintre scrisori spunea că blocul ar trebui să-și schimbe atenția, „de la gestionarea migrației ilegale în Europa” la sprijinirea țărilor de tranzit sau „regiunilor de origine”.
Activiștii avertizează asupra cazurilor de „tortură, sclavie și moarte”
Oliver Kulikowski, purtătorul de cuvânt al Sea Watch, un ONG german care operează în Marea Mediterană și are nave pentru salvarea migranților, a declarat că Frontex va folosi probabil echipamentul său de supraveghere aeriană pentru a identifica migranții și pentru a le împărtăși coordonatele cu „miliții ale așa-numitei paze de coastă libiană”. El a spus că, odată ce migranții se vor întoarce în Libia, aceștia ar putea fi supuși „torturii, sclaviei și morții”, o afirmație susținută de o anchetă ONU.
Amnesty International a declarat anul trecut că cei returnați riscă „detenție arbitrară și tortură”, în Libia.
Borowski a explicat că, într-o situație de căutare și salvare, Frontex ar alerta de obicei cele mai apropiate centre de coordonare a salvării, indiferent de locul în care se află, inclusiv Libia. Dar el a subliniat că, în timp ce Frontex a oferit tehnologie și sprijin, „luarea deciziilor pentru intervenții sau operațiuni de salvare revine autorităților de la sol sau de pe mare”.
Anul trecut, Ombudsmanul UE a investigat acuzațiile la adresa Frontex, că ar fi putut salva oamenii care s-au înecat în urma unui incident în largul coastei grecești, când nava cu migranți Adriana s-a răsturnat.
Ancheta a concluzionat că „normele actuale au împiedicat Frontex să facă asumarea unui rol mai activ în incidentul Adriana” și că este „dependentă de acțiunile statelor membre pentru a-și respecta obligațiile în materie de drepturi fundamentale și datoria de a salva vieți”.
Dar, de asemenea, a sugerat că, dacă Frontex s-a angajat în transferuri de tehnici de supraveghere și de consolidare a capacităților aferente către țări din afara UE cu dosare slabe în domeniul drepturilor omului sau abuzuri sistemice ale drepturilor omului, „ar trebui să se efectueze întotdeauna o evaluare prealabilă a impactului asupra drepturilor omului”.
Activiștii susțin că filmările cu drone ar trebui, în mod ideal, să fie folosite de agențiile civice pentru a salva oamenii blocați pe mare. Ei au spus că asigurările Frontex că încearcă să salveze oamenii sunt vorbe în vânt.
Într-un raport din 2022, Human Rights Watch a spus că Frontex a fost complice la abuzuri în Libia și că garanțiile sale sunt lipsite de conținut, „atâta timp cât agenția de frontieră nu folosește tehnologia și informațiile de care dispune pentru a se asigura că oamenii sunt salvați prompt și pot debarca în porturi sigure"
Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a ONU a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de decese din ultimii zece ani și a declarat că peste 8000 de persoane au murit pe rutele de migrație, mai mult de jumătate din aceștia s-au înecat.
Editor : M.I.