Frontex, agenţia UE pentru controlul frontierelor, a anunţat joi că intenţionează să desfăşoare 50 de poliţişti şi alţi membri ai personalului său, precum şi echipamente, cum ar fi maşini de patrulare, pentru a consolida activităţile de control ale Finlandei, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Rusia alimentează un aflux de imigranţi la graniţa sa estică, relatează Politico.eu.
„Este de aşteptat ca această întărire semnificativă să fie în teren chiar săptămâna viitoare”, a precizat Frontex într-un comunicat.
Frontex are în prezent 10 ofiţeri la frontierele finlandeze.
„Sprijinul acordat de Frontex Finlandei merge dincolo de logistică. Este o demonstraţie a poziţiei unitare a Uniunii Europene faţă de provocările hibride care afectează unul dintre membrii săi”, a declarat directorul executiv al Frontex, Hans Leijtens, în comunicat.
Situaţia de la frontiera de est nu s-a îmbunătăţit
Măsura UE vine în urma deciziei guvernului finlandez de a închide toate punctele de trecere a frontierei estice cu Rusia, cu excepţia Raja-Jooseppi, începând de vineri seară şi până la 23 decembrie.
Ziarul tabloid finlandez Iltalehti, care îl citează pe premierul Petteri Orpo, a relatat că situaţia de la frontiera de est nu s-a îmbunătăţit şi că există semne că criza ar putea escalada şi mai mult.
Ministerul rus de Externe a calificat la începutul acestei săptămâni decizia Finlandei de a închide o serie de puncte de control la graniţa cu Rusia drept „fără echivoc provocatoare”.
„Decizia a fost luată în grabă, fără consultări cu partea rusă, care anterior făcea parte integrantă din cooperarea pentru asigurarea funcţionării eficiente a frontierei comune”, a declarat ministerul într-o declaraţie.
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţia de frontieră finlandeză a declarat că un total de 415 persoane cu documente de călătorie inadecvate au sosit în districtul de sud-est al poliţiei de frontieră din Finlanda şi au solicitat azil în perioada 1-17 noiembrie.
„Pe baza observaţiilor făcute şi a informaţiilor obţinute de Poliţia de Frontieră finlandeză şi de alte autorităţi, există indicii clare că autorităţile unui stat străin sau alţi operatori au favorizat intrarea în Finlanda a acelor persoane care au trecut ilegal frontiera”, a precizat agenţia de frontieră într-un comunicat.
Tensiunile dintre cele două ţări au devenit din ce în ce mai pregnante de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, ceea ce a determinat Finlanda să se alăture alianţei militare NATO pe fondul preocupărilor legate de securitate.
Editor : Bianca Chirilă