Pandemia de Covid a afectat serios viața copiilor. Un raport UNICEF vorbește despre un regres cu privire la aproape toți indicatorii cheie. A crescut numărul copiilor înfometați, abuzați, afectați de anxietate, care trăiesc în sărăcie ori sunt forțați să se căsătorească. În același timp, a scăzut accesul lor la educație, socializare, sănătate, nutriție și protecție. Copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare în toată această perioadă, iar cei mai afectați sunt cei aflați în situații vulnerabile, a spus Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România, într-o intervenție la Digi24.
Concluzia care ar trebui să dea de gândit părinților, tutorilor, autorităților este că în anii următori, copiii vor rămâne cu traumele pandemiei.
"Un impact major a fost asupra educației. Știm că în jur de 170 de milioane de copii au pierdut aproape 1 an de educație din cauza închiderii școlilor. Mulți copii au putut continua cursurile în mediul online, dar știm că 1 din 3 copii nu a putut accesa educația online", a declarat la Digi24 Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România.
Copiii care se aflau într-o situație vulnerabilă înainte de pandemie au fost afectați și mai mult, a precizat Pieter Bult.
"Copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare. Aceasta este o altă zonă importantă pe care trebuie să o analizăm. Sărăcia în rândul copiilor a crescut semnificativ, cu peste 50% în țările mai puțin dezvoltate, și nu doar acolo. Știm că în România de asemenea această problemă constituie o adevărată provocare", a mai spus acesta.
Cum a afectat pandemia de COVID-19 copiii
Potrivit raportului UNICEF, în martie 2021, 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19 din 107 țări (62% din totalul infectărilor la nivel mondial), care au date în funcție de vârstă erau copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani.
În țările în curs de dezvoltare se preconizează că sărăcia în rândul copiilor va crește cu aproximativ 15%. Se estimează că numărul copiilor care trăiesc în gospodării aflate sub pragul sărăciei va crește cu 140 de milioane.
Școlile sunt închise de aproape un an pentru peste 168 de milioane de elevi la nivel global. Două treimi din țările unde școlile au fost închise total sau parțial se află în America Latină și Caraibe.
Cel puțin unu din trei elevi nu a avut acces la educația la distanță în perioada în care școlile au fost închise.
O întreagă generaţie riscă să rămână traumatizată după pandemia de COVID-19, este de părere și directorul general al Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, relatează Xinhua, citată de Agerpres. Odată ce efectele vaccinurilor încep să se vadă şi pandemia dispare treptat, trebuie să se acorde prioritate sănătăţii copiilor şi tinerilor, a declarat Johan Carlson pentru agenţia de presă suedeză TT.
"Trebuie să fim atenţi şi să evidenţiem problemele rămase în urmă. Una dintre acestea este reprezentantă de afecţiunile fizice şi psihice ale copiilor şi tinerilor. Dacă nu ne ocupăm de acest lucru, riscăm să pierdem o generaţie întreagă", a subliniat Carlson.
Editor : A.A.