Parlamentul italian a adoptat, miercuri, o lege prin care femeile însărcinate sau mamele cu copii mai mici de un an, care comit infracțiuni și sunt condamnate la închisoare, să-și ispășească pedeapsa fără ca aceasta să fie amânată, măsură care a fost în vigoare până acum, relatează POLITICO. Decizia a fost dur criticată de grupurile pentru drepturile omului și partidele de opoziție.
Legea elimină amânarea automată a încarcerării pentru femeile însărcinate și mamele cu copii mai mici de un an. Cu alte cuvinte, femeile vor obligate să își ispășească pedepsele cu închisoarea chiar dacă sunt însărcinate, în timp ce mamele vor fi închise alături de copiii lor.
Când a venit la putere în 2022, prim-ministrul Giorgia Meloni a numit legea și ordinea drept „trăsătura distinctivă” a guvernului său și a introdus o serie de măsuri menite să combată criminalitatea, inclusiv pedepse mai stricte pentru infractorii minori și detenție automată pentru migranții care sosesc ilegal în Italia.
Vicepremierul Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, care face parte din coaliția de guvernare a guvernului italian, a făcut din „închisoarea pentru hoațele de buzunare însărcinate” un strigăt de luptă politică. Salvini a distribuit în mod repetat postări pe rețelele sociale despre hoții de buzunare din metrou, despre care a afirmat: „cu nou-născuți în brațe îi țintesc pe cei mai fragili și mai în vârstă” în diferite metrouri italiene.
„Copiii și femeile însărcinate nu au ce căuta în închisoare”
Măsurile adoptate de parlamentul italian au fost dur criticate și catalogate drept necivilizate și crude. UNICEF Italia a declarat joi că copiii nu ar trebui să fie forțați să trăiască în închisoare cu mamele lor și a avertizat că guvernul trebuie să respecte Convenția ONU privind drepturile copilului.
„Drepturile copiilor sunt de neîncălcat și ar trebui să fie recunoscute și susținute de toți”, a declarat Andrea Iacomini, un purtător de cuvânt al UNICEF Italia.
Debora Serracchiani, din Partidul Democrat de opoziție, care a militat pentru ca femeile să își ispășească pedepsele în spații alternative, a menționat cazuri recente de femei care au născut în celulă sau au pierdut o sarcină în timpul încarcerării. Asistența medicală pentru femeile însărcinate nu este întotdeauna suficientă în închisoare, a spus ea, deoarece există întârzieri în obținerea de ajutor sau în a ajunge la spital.
„Copiii și femeile însărcinate nu au ce căuta în închisoare. Copiii din închisoare nu văd alți copii și ies doar o dată pe săptămână”, a declarat Serracchiani pentru POLITICO. „Ei pot suferi de probleme de dezvoltare și obezitate și de probleme de percepție a spațiilor din cauza faptului că sunt mereu într-o celulă.”
Susanna Marietti de la Antigone, un grup pentru drepturile omului, a numit acțiunile guvernului „greșite din punct de vedere moral”. Amânarea automată a pedepsei cu închisoarea „a reprezentat o măsură de civilizație, deoarece a protejat bunăstarea copilului”, a declarat ea pentru POLITICO.
„În primul lor an de viață, copiii au nevoie de multă stimulare. În închisoare sunt privați de contactul cu alți copii, precum și de timpul petrecut la grădiniță și de vizitele în parc și în toate celelalte locuri pe care alți copii le vizitează”, a spus Antigone.
„Hoațele de buzunare însărcinate nu sunt o problemă socială semnificativă”, a mai spus ea.
Editor : C.L.B.