Statistici șocante: 28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj. Medic: Efectele sunt brutale

Data publicării:
gravida cu sticla cu alcool in mana
28% dintre femeile însărcinate din România consumă alcool în cele nouă luni, iar incidența copiilor cu sevraj alcoolic la naștere este de două ori mai mare decât media la nivelul UE. FOTO: Getty Images

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește frecvența consumului de alcool în rândul adulților. Conform acestor date, aproximativ 35% dintre adulții din România au depășit măcar o dată pe lună limita de consum intens de alcool. Copiii preiau din comportamentul adulților și ajung și ei să consume alcool în cantități uriașe. Astfel, minori chiar și de 11 ani ajung la spital în comă alcoolică. Pe de altă parte, conform statisticilor, 28% dintre femeile însărcinate din România consumă alcool în cele nouă luni, iar incidența copiilor cu sevraj alcoolic la naștere este de două ori mai mare decât media la nivelul UE.

Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023, și analizate de jurnaliștii adevarul.ro, România ocupă poziția a doua la nivelul Uniunii Europene din punct de vedere al cantității de alcool consumată. Bărbații consumă săptămânal 15 băuturi, în timp ce femeile ajung la opt băuturi pe săptămână.

Zonele în care românii consumă alcool în exces sunt Moldova și Oltenia. 

Și mai îngrijorător este că tot mai mulți copii și adolescenți consumă băuturi alcoolice în exces.

În România, conform statisticilor UNICEF, analizate de jurnaliștii adevarul.ro, 42% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au consumat cel puțin o dată băuturi alcoolice. În plus, România se confruntă și cu un alt fenomen. Anume, cel al copiilor născuți în sevraj alcoolic. Și asta fiindcă mama a consumat frecvent alcool în sarcină. Conform statisticilor, 28% dintre femeile însărcinate de la noi din țară consumă alcool în cele nouă luni, iar incidența copiilor cu sevraj alcoolic la naștere este de două ori mai mare decât media la nivelul UE.

Medic: Efectele alcoolului asupra fătului nu mai pot fi recuperate de foarte multe ori

Radu Țincu, medic toxicolog, a explicat la Digi24 că riscul consumului de alcool de la vârste atât de mici constă în perturbarea dezvoltării sistemului nervos central, tulburări de atenție, de gândire, memorie.

Cei care consumă alcool din adolescență, din școală, vor avea rezultate școlare mai slabe. Plus că există risc de abandon școlar. Consumul de alcooo afectează capacitatea de gândire, duce la deficiențe intelectuale la perioada adultă.

Coma alcoolică e un eveniment brutal, care afectează nu doar creierul, ci și ficatul. Acești copii se prezintă cu hepatite acute toxice. Riscul cel mai mare al consumului de alcool e ciroza hepatică.

Cei mici copiază comportamentul adulților, așa că e important ca educația să înceapă în familie. 

Bebelușii care se nasc în sevraj alcoolic din cauza mamei care consumă alcool în timpul sarcinii dezvoltă un sindrom alcoolic fetal, dezvoltarea creierului nu se realizează corespunzător, vor avea o greutate mai mică la naștere. Alcoolul străbate bariera placentară, nou-născutul e un alcoolic dependent de etanol și dezvoltă aceste simptome de sevraj. Efectele alcoolului asupra fătului nu mai pot fi recuperate de foarte multe ori, a declarat medicul.

Institutul de Sănătate Publică: Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli

Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli şi poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violenţă, afirmă specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

"Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli şi poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violenţă. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenţia, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii. (...) Tinerii care consumă alcool au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă. Este foarte important ca adolescenţii să nu înceapă să consume alcool şi să continue să nu consume alcool pe parcursul vieţii", susţin specialiştii INSP într-un comunicat.

Aceştia recomandă evitarea în totalitate a consumului de alcool de către femeile care plănuiesc să rămână însărcinate sau sunt însărcinate, consumul de alcool în perioada sarcinii putând cauza sindrom alcoolic la făt.

Potrivit statisticilor, consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii şi reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură şi invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. În lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfăşurat în anul 2022 prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puţin în una-două zile, în ultimele 30 de zile şi mai mult de două treimi din liceenii din România (15-18 ani) au declarat că au consumat alcool. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...