Ambasadorii României se plâng de intervenții din partea unor „neaveniți cu tupeu” reprezentând autoritățile statului (Cristian Diaconescu)
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu trage un semnal de alarmă: ambasadorii României se plâng de intervenții neprofesioniste din partea „unor neaveniți cu tupeu” reprezentând autoritățile statului, ceea ce îi pune adesea în situații delicate în fața partenerilor străini. Cristian Diaconescu are și alte reproșuri de făcut la adresa diplomației române: observă că ambasadorul Federației Ruse la București nu a fost chemat niciodată la MAE pentru a i se atrage atenția asupra deselor incursiuni ale avioanelor rusești în apropierea spațiului aerian românesc.
În timp ce la decidenții politici de la București au răspuns partenerilor fie prin sfidare, fie prin tăcere, atunci când aceștia, prin intermediul ambasadorilor lor, au încercat să afle răspunsuri despre ceea ce se întâmplă în România, nivelul tehnic diplomatic al României este în continuare performant, spune fostul ministru de externe.
„Astăzi, dacă e să discuți cu ambasadorii României - să mă ierte, eu nu bat câmpii, dar nu-i pot nominaliza, că mâine îi dă afară și e păcat de țară, că sunt ambasadori excepționali - ei spun așa: măcar președinția asta care urmează a Consiliului Uniunii Europene să ne lase să o ducem noi”, a dezvăluit Cristian Diaconescu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.
Au mai fost precente în care președințiile Consiliului European au fost asigurate grație activităților la nivel tehnic al diplomațiilor. Belgia, de pildă, n-avea guvern și a făcut o președinție impecabilă, spune Cristian Diaconescu. „Cehia, a avut tot așa, scandaluri politice interne - nu de tipul și anvergura din România - și au dus tehnicienii, reușesc să o ducă. Apropo, că avem pusee de superioritate, președinția bulgară a fost una foarte bună, foarte în regulă, fără a performa, fără a trage artificii, fără a face mari înțelegeri la nivel european, dar au mers pe jocul de rutină și lucrurile au fost în regulă, au mers”, a arătat fostul șef al diplomației.
„DAR, spun ambasadorii noștri, vin peste noi tot felul de neaveniți cu tupeu, extrem de aroganți, dar noi, venind ei din partea Guvernului, din partea autorității de stat, noi în mod natural trebuie să le aplicăm indicațiile, trebuie să le aplicăm deciziile. Și se chinuie să construiască și să reconstruiască mesajul de așa natură, încât nici să-și facă de râs țara, nici să se facă ei de râs, dar pe de altă parte, să transmită, cum se spune, instrucțiunile primite din Centrale, că nu e vorba aici numai de Ministerul de Externe”, a precizat Cristian Diaconescu.
Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care fostul ministru a arătat că România se decredibilizează din cauza derapajelor din politica internă și a faptului că „țara este luată pe persoană fizică” (aluzie la șeful PSD, Liviu Dragnea). România riscă să fie izolată de aliați, până își clarifică problemele, și de aceea, dialogul cu partenerii se desfășoară strict la nivel tehnic diplomatic, ca și cum am fi o țară sub sancțiuni internaționale, a explicat Cristian Diaconescu.
„Or, din acest punct de vedere, repet, până la urmă, în trei luni preluăm președinția Consiliului Uniunii Europene, noi, o țară care avem tentative de asasinat la cel mai înalt nivel politic și lovituri de stat în derulare. Iertați-mă, dar nu că n-ai avea ce să discuți cu o astfel de țară, dar este relativ inconfortabil să o așezi la decizie, până la urmă, să ai cât de cât un oarecare interes în ceea ce privește relevanța mesajului pe care o astfel de țară îl poate transmite. N-are importanță, sunt reale, nu sunt reale... Se presupune că atunci când conduci o țară o conduci serios și responsabil”, a punctat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe și de justiție și fost consilier prezidențial.
Pe de altă parte, fostul oficial mai are de făcut un reproș la adresa celor care sunt responsabili de politica externă a României: ambasadorul Federației Ruse la București nu a fost chemat niciodată la MAE pentru a i se atrage atenția asupra deselor incursiuni ale avioanelor rusești în apropierea spațiului aerian românesc.
„Dincolo de tot... mă rog, țară luată pe persoană fizică... după ce constată marii șefi și demnitari ai României că se fac aceste încălcări ale suveranității, a existat vreun protest? Dl. președinte (se corectează), iertați-mă, dl...doamna prim-mininistru, domnul ministru al afacerilor externe, dl. ministru al apărării l-a chemat pe ambasadorul Federației Ruse să îi spună domnule, este inacceptabil așa ceva? Cum să vă spun? Este un gest minimal în politica externă și-n diplomație... Nu! Dânșii sunt ocupați cu probleme... nu știu... aproape ar trebui să ne cerem probabil scuze că suntem puși în situația să discutăm în România astfel de subiecte care ocupă întreaga agendă publică. Deci, da, este cât se poate de consecventă Federația Rusă, practic se încalcă suveranitatea unui stat. Slavă Domnului că vin alții să ne apere și domniile lor au suficient timp să-și vadă de prostiile pe care le au!”, a punctat Cristian Diaconescu.
Interviul integral îl puteți citi aici.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News