Comisia Europeană poate media un acord între România și Ucraina în privința Canalului Bâstroe, dar nu a fost sesizată oficial de niciuna dintre părți pe acest subiect. Pentru Bruxelles este important ca cele două țări să lucreze împreună pentru a găsi o soluție, a spus la Digi24 comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
Întrebată dacă Bruxlles-ul are concluzii în privința măsurătorilor de pe Canalul Bâstroe, Vălean a spus: „Noi nu avem concluzii. Întrebarea e dacă au părțile concluzii. Avem asigurări că părțile implicate, România și Ucraina, vor face cât de curând o analiză a rezultatelor comune”.
„Pentru noi este foarte important, la Comisia Europeană, ca cei doi vecini să lucreze împreună, pentru o soluție comună și sustenabilă, să cadă de acord. Noi putem media această punere de acord. Comisia nu a fost niciodată sesizată de cineva anume că ar fi o problemă. Nu avem nicio sesizare scrisă de o parte sau alta”, a explicat comisarul european.
„Avem o solicitare de la Ucraina de a include Brațul Chilia în coridoarele principale de transport. Conform legislației europene, nu am fi putut fi de acord cu acest lucru fără acordul explicit al țării vecine, România. România și-a exprimat îndoiala că este util, a exprimat rezervele privind impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului. Am transmis acest lucru Ucrainei, care nu a insistat, a înțeles”, a exemplificat ea.
„Despre Bâstroe nu avem de ce să discutăm oficial. Practic el nu există la Bruxelles. Pentru mine, pentru că sunt comisar de transporturi, mă uit în zonă din perspectiva coridoarelor solidarității, pentru comerțul de mărfuri din Ucraina și Moldova. Coridoarele solidarității pentru noi înseamnă Canalul Sulina, în regiune. În asta investim fonduri, pentru buna funcționare a Canalului Sulina ne uităm, cu rezultate foarte bune până în acest moment. Mai departe, dacă există probleme suplimentare, suntem gata să mediem un acord bilateral”, a mai spus Vălean.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus la începutul acestei săptămâni că specialiştii în hidrologie analizează datele rezultate în urma măsurătorilor făcute pe Canalul Bâstroe. El a precizat că acţiunea durează între 10 și 14 zile și că speră ca în scurt timp să avem şi o modelare a întregului canal navigabil.
Editor : M.B.