Un nou reportaj marca România Furată, în această seară. În episodul de astăzi vorbim despre ruinarea fabricilor de răcoritoare. Cico, Lămâița, Bem-Bem, Socata sau Quick-Cola sunt doar câteva dintre sucurile românești din care a rămas doar numele. Cum s-a ajuns aici vedeţi, de la ora 21:00. La „România furată”.
Şoseaua Viilor, inima Capitalei. Un om de afaceri vizitează, după mult timp, fabrica pe care a condus-o vreme de 15 ani. Descoperă pe locul ei o ruină, un teren viran şi două blocuri noi.
„Complet distrusă. Tu înţelegi ce înseamnă trist? Nimic nu a mai rămas pentru istorie. Pământul are valoare. Are valoare mare şi a fost vândut pentru bani”, spune Eli Davidai, managing director Quadrant Management Inc.
Fabrica s-a numit Flora şi a produs o băutură răcoritoare sub numele de Pepsi, mai bine de 40 de ani. Producţia a fost oprită, fabrica a rămas pustie, iar terenul a devenit o afacere imobiliară profitabilă.
20 de kilometri mai departe, în localitatea ilfoveană 1 Decembrie, doi dintre angajaţii care au lucrat la fosta Întreprindere de Sere ne arată ce s-a ales de mica secţie care îmbutelia aici sucul Brifcor.
„În perioada aia nu credeam că se va închide vreodată societatea asta”, spune Costel Dinu, fost angajat al SC Comaico SA.
„A fost o bătaie de joc”, adaugă Adrian Popescu, fost inginer Întreprinderea de Sere 30 Decembrie.
Flora şi Serele de la 1 Decembrie sunt doar două dintre cele 67 de fabrici care produceau sucuri şi răcoritoare, care au ajuns ruine ori au fost demolate pentru a face loc proiectelor imobiliare.
Care sunt oamenii de afaceri care au profitat de pe urma ruinării fabricilor de rocoritoare aflați în această seară, de la ora 21:00, la „România furată”.