Premieră națională în repararea minim invazivă a valvei tricuspide
Data actualizării: Data publicării:
Valva tricuspidă este una din cele patru valve ale inimii și controlează curgerea sângelui dinspre atriul drept spre ventriculul drept. Când este necesară înlocuirea valvei tricuspide și cum se realizează minim invaziv această procedură aflăm de la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, care a realizat de curând, în premieră pentru România, mai multe astfel de intervenții cu un tip nou de proteză valvulară.
Atunci când valva tricuspidă este afectată, ea poate afecta fluxul de sânge din atriul drept spre ventriculul drept. Fie că este vorba de regurgitare tricuspidiană sau de stenoza acestei valve, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a trimite sângele către plămâni. Netratată la timp, această afecțiune valvulară poate duce în timp la insuficiență cardiacă și scade semnificativ speranța de viață a pacienților.
Înlocuirea tricuspidei bolnave cu o proteză de valvă la inimă se poate face modern printr-o procedură endovasculară minim invazivă, fără a mai deschide toracele pacienților. Sub control radiologic, medicul introduce un cateter în interiorul vasului de sânge printr-o incizie la nivelul plicii piciorului, în zona femurală. Cu ajutorul acestui cateter se introduce și se plasează apoi proteza vasculară, care înlocuiește valva tricuspidă bolnavă.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro