Anevrismul arterial periferic este numele dat slăbirii și lărgirii peretelui vascular al unor artere altele decât aorta, în special la nivelul membrelor inferioare. Aflăm cum apar, cum se manifestă și cum sunt tratate astfel de anevrisme de la Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie vasculară.
Cel mai frecvent, un anevrism periferic apare la membrele inferioare, la nivelul arterei poplitee și multe din cazuri sunt bilaterale, adică pacienții prezintă anevrisme periferice la ambele membre inferioare. Cam unul din cinci pacienți se confruntă cu anevrisme ale arterelor iliace și femurale, vasele mari care transportă sângele de la aortă la membrele inferioare. În plus, sunt persoane care pot prezenta în asociere anevrisme periferice și anevrisme de aortă abdominală.
Odată stabili diagnosticul de anevrism arterial periferic, pacientului i se poate recomanda tratamentul, în funcție de mărimea, localizarea și numărul anevrismelor. Pe lângă tratamentul medicamentos, ce are rolul de a preveni eventualele complicații trombotice, pacienților le pot fi recomandate intervenții de chirurgie vasculară, proceduri de cardiologie intervențională sau o combinație de astfel de tratamente, în cadrul așa-numitelor proceduri hibrid.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro