Cum se tratează bolile inflamatorii intestinale și ce rol joacă investigațiile imagistice
Data actualizării: Data publicării:
Tot mai frecvente, bolile inflamatorii intestinale se referă la tulburări care provoacă inflamații cronice la nivelul intestinului. Pentru tratamentul corect al acestora este nevoie de un diagnostic exact. Ce rol joacă aici investigațiile imagistice, discutăm cu dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie - imagistică medicală.
Bolile inflamatorii intestinale sunt afecțiuni cronice în care tubul digestiv suferă de inflamație la diverse niveluri. În funcție de caracteristicile inflamației și de segmentele afectate, au fost descrise două tipuri de boli inflamatorii intestinale: colita ulcerativă, respectiv boala Crohn. Ambele afecțiuni au o simptomatologie asemănătoare, care de obicei include diareea, sângerările de la nivelul rectului, durerea abdominală și pierderea în greutate.
Dat fiind că intestinul subțire nu este accesibil prin endoscopie digestivă superioară sau prin colonoscopie, au fost dezvoltate metode speciale de investigație imagistică a intestinului: enterografia CT și enterografia prin rezonanță magnetică. Acestea se efectuează prin administrarea orală și intravenoasă de substanțe de contrast, care permit evaluarea în detaliu a intestinului subțire.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro