Depistarea precoce reduce mortalitatea prin cancer de sân cu 30%. Ecografia și mamografia rămân investigaţii esenţiale în prevenirea bolii. Odată confirmat, însă, cancerul poate fi tratat în funcţie de fiecare caz. Despre planul de tratament discutăm cu dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie.
Cancerul de sân se poate manifesta prin apariția unui nodul mamar, modificarea formei sau dimensiunii sânului, retracția mamelonului, scurgeri mamelonare, durere în zona sânului sau a axilei. Aceste semne și simptome apar însă doar în stadii avansate ale bolii, când este necesar un tratament agresiv, care presupune de obicei excizia completă a sânului (mastectomie).
Pentru a obține cele mai bune rezultate și a reduce riscul de recidivă, este indicat managementul multidisciplinar integrat al cancerului mamar. Acesta începe prin stabilirea tratamentului multimodal de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), care poate include intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie și imunoterapie.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro