Cum se diagnostichează și tratează malformațiile uterine
Data publicării:
Malformațiile uterine sunt anomalii congenitale, care se complică de cele mai multe ori cu infertilitate, avort spontan sau naștere prematură. Despre diagnostic, complicații și tratament ne vorbește dr. Horia Cioflan.
Histeroscopia este o procedură endoscopică minim invazivă utilizată de medicii ginecologi atât pentru a diagnostica cu certitudine malformațiile uterine, cât și pentru a trata prin tehnici microchirurgicale leziunile întâlnite.
Medicii ginecologi supraspecializați în chirurgia endouterină histeroscopică (histeroscopia operatorie) practică frecvent și recomandă pacientelor această modalitate minim invazivă de diagnostic și tratament, pentru că nu implică incizii chirurgicale și sângerări abundente, spitalizarea este de scurtă durată și recuperarea rapidă.
Cele mai multe malformații uterine ajung să fie diagnosticate tardiv, atunci când devin manifeste complicații precum infertilitatea sau pierderea unei sarcini. Din această cauză, la femeile de vârstă fertilă se recomandă controlul periodic de obstetrică-ginecologie și neapărat efectuarea unei ecografii transvaginale ca prim gest de pregătire a unei sarcini, pentru evaluarea sănătății reproducerii.