Cum aflăm dacă avem boală de reflux

Data publicării:
dr. Ion Băncilă, medic primar gastroenterologie

Atunci când o parte din conținutul stomacului ajunge în esofag, vorbim despre reflux gastroesofagian. Dacă refluxul se produce cu regularitate, poate apărea arsura în piept și alte manifestări neplăcute. Pentru diagnostic, este recomandată o investigație specială, numită pH-metrie esofagiană cu impedanță. Despre această investigație aflăm mai mult de la dr. Ion Băncilă, medic primar gastroenterologie.

Monitorizarea acidității esofagiene prin pH-metrie cu impedanță este indicată pentru a evalua refluxul gastric și legătura cu simptomatologia pe care o acuză pacientul. Investigația măsoară aciditatea, dar înregistrează și nivelul de expunere la acid a esofagului, numărul de episoade de reflux din perioada monitorizată, aciditatea conținutului gastric ce ajunge în esofag și asocierea cu simptomele pacientului.

Boala de reflux gastroesofagian apare prin întoarcerea din stomac înapoi în esofag a conținutului gastric, provocând iritarea mucoasei esofagiene și o serie de manifestări resimțite adesea de pacienți ca o arsură în piept. Pe lângă regurgitații, în timp, pacienții resimt și dureri sau dificultăți la înghițit, cauzate de leziunile produse asupra mucoasei esofagiene de către acidul gastric.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri