Ce sunt adenopatiile și când sunt ele motiv de îngrijorare
Data publicării:
Inflamația ganglionilor, fie că aceştia sunt sau nu dureroşi, este un semnal să mergem la medic. Adenopatiile, aşa cum se numesc ganglionii măriţi, au mai multe cauze. Când sunt ele motiv de îngrijorare, discutăm cu dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecţioase.
Adenopatiile definesc creșterea în volum și eventuala modificare a consistenței ganglionilor limfatici, adică o umflare și o întărire a acestor structuri. Umflarea acestora este o reacție a organismului la diferite infecții sau la alți factori care duc la activarea imunității celulare. Pentru un diagnostic corect, pacientul trebuie să se adreseze unui medic de boli infecțioase.
Cel mai frecvent, adenopatiile sunt cauzate de infecții virale, dar pot apărea și în urma unei infecții bacteriene. Există însă și situații mai rare, în care umflarea ganglionilor este produsă de reacția imunitară la cancer. Spre exemplu, adenopatiile cervicale pot indica și un eventual cancer de cap sau de gât, în vreme ce prezența unor astfel de ganglioni umflați la nivelul axilei poate fi un semn al unui cancer de sân care a metastazat. Consultul medical de specialitate, în astfel de cazuri, este esențial pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro