Ce metode imagistice sunt folosite în diagnosticul afecțiunilor ginecologice
Data publicării:
Afecţiunile ginecologice pot fi evaluate, monitorizate şi confirmate prin cele mai noi investigaţii imagistice. Care sunt aceste metode de diagnostic şi când sunt recomandate, în sfera ginecologică, ne spune dr. Adrian Dijmărescu, medic primar Radiologie - imagistică medicală.
Tomografia computerizată este un examen imagistic ce permite diagnosticarea mai multor afecțiuni ginecologice – de la fibrom uterin până la cancer ovarian sau de endometru. Aparatele moderne, asigură identificarea și localizarea rapidă, precisă, a celor mai mici tumori sau formațiuni suspecte din zona pelvisului. O scanare CT implică folosirea razelor X și administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast, dar procedura nu este dureroasă și nu presupune disconfort.
O altă investigație imagistică folosită în afecțiunile ginecologice este examenul RMN. Spre exemplu, evaluarea prin rezonanță magnetică este esențială în endometrioză. Experiența medicului este dublată în prezent de dotările tehnologice, de ultimă generație – RMN 3 Tesla, care permit obținerea unor imagini de mare rezoluție, fără distorsiuni produse de respirația pacientei, pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro