Ce este sindromul de ovar polichistic și care pot fi cauzele
Data publicării:
Cea mai frecventă afecțiune endocrină la femei, ovarul polichistic, este o disfuncție ovariană cu mai multe riscuri. Cum se manifestă acest sindrom, care sunt cauzele şi cum se poate trata ne spune dr. Corina Neamţu, medic primar Endocrinologie.
Sindromul de ovar polichistic este o disfuncție ovariană în care apar ovulații neregulate, cu un ciclu menstrual prelungit, până la dispariția ovulației, niveluri ridicate de hormoni androgeni și rezistență la insulină. Clinic, apar tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate, hirsutism, acnee și exces ponderal.
Sindromul de ovar polichistic necesită o colaborare între medicii ginecologi și cei endocrinologi. Pe lângă evaluările ginecologice, controalele endocrinologice au un rol esențial în stabilirea obiectivelor terapeutice și în inițierea unui tratament corespunzător. Medicul endocrinolog poate recomanda efectuarea unor analize de laborator, în care să fie evaluați, în funcție de caz, diferiți parametri, printre care nivelurile glicemiei, insulinei, colesterolului și trigliceridelor.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro