Ce este biopsia prostatică de fuziune și căror pacienți le este recomandată
Data actualizării: Data publicării:
Diagnosticul de cancer de prostată trebuie să fie întotdeauna confirmat histopatologic. În acest sens, biopsia clasică a prostatei a fost înlocuită, mai ales în cazurile dificile, de biopsia prostatică de fuziune. Aflăm ce este aceasta de la dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie.
Ecografia abdominală sau transrectală, dozarea antigenului specific prostatic din sânge și examenul RMN multiparametric de prostată sunt principalele analize și investigații indicate pentru a stabili diagnosticul de cancer de prostată.
Stabilirea unui diagnostic de certitudine pentru cancerul de prostată se realizează în urma unei biopsii. În prezent, cea mai avansată tehnică este puncția prostatică de fuziune (fusion biopsy), care presupune fuzionarea imaginilor obținute la RMN multiparametric cu imaginile ecografice achiziționate în timp real. Cu ajutorul unui software performant, aceste imagini sunt suprapuse, pentru a se obține o hartă tridimensională a prostatei, astfel încât medicul poate realiza puncția biopsică mult mai precis.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro