Infecția cu virusul papiloma uman, prescurtat HPV, este implicată în apariția unei majorități covârșitoare a cazurilor de cancer de col uterin, dar și a altor leziuni cutanate genitale. Care sunt pericolele infecției cu HPV, cum pot fi prevenite și ce tratamente există aflăm de la Dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie.
Există mai mult de 100 de tulpini virale diferite de HPV, din care aproximativ 30 sunt implicate în apariția leziunilor genitale – și nu doar la femei, ci și la bărbați. Dintre aceste tulpini virale, 14 prezintă un risc oncologic ridicat, adică leziunile pe care le cauzează se pot transforma în cancer. Cea mai redutabilă complicație este cancerul cervical, dar nu orice femeie infectată cu HPV va dezvolta cancer de col uterin. Sunt țări în care cancerul de col uterin a devenit o boală extrem de rară în urma campaniilor de vaccinare anti-HPV. Din păcate, în România, boala este încă frecventă.
Cancerul cervical se dezvoltă, cel mai adesea, din leziunile cauzate de o infecție HPV cu una din tulpinile oncogenice cu risc ridicat. Aceste leziuni precanceroase pot fi însă identificate prin examene ginecologice efectuate periodic și prin teste diagnostice neinvazive. Dacă diagnosticul este stabilit în acest stadiu, opțiunile de tratament sunt adesea minim invazive, ușor de suportat de către paciente. Vaccinarea rămâne însă principalul instrument pentru prevenirea cancerului de col uterin.