Care sunt cele mai frecvente tipuri de intervenții din chirurgia coronariană
Data actualizării: Data publicării:
Apariția plăcilor de aterom este un exemplu în care se limitează sau se oprește debitul de sânge spre miocard. Există mai multe soluții chirurgicale pentru tratamentul acestei probleme. Despre intervențiile și soluțiile din chirurgia coronariană discutăm cu profesor universitar doctor Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară.
Boala coronariană ischemică constituie o adevărată problemă de sănătate publică, infarctul miocardic fiind în continuare cauza principală de deces la nivel mondial. Procedurile chirurgicale de revascularizare a miocardului sunt salvatoare de viață, cu eficiență dovedită în prelungirea supraviețuirii. Chirurgia cardiovasculară, prin bypassul aortocoronarian, și cardiologia intervențională, prin implantarea de stenturi endovasculare și trombectomii, joacă un rol esențial în tratamentul bolii coronariene ischemice.
Bypassul aortocoronarian este o procedură de chirurgie cardiacă prin care se realizează revascularizarea miocardului cu ajutorul unui graft amplasat dincolo de leziune, depășind astfel obstrucția existentă la nivelul arterei coronare afectate. Grafturile folosite pot fi de origine arterială sau venoasă, dar cele mai bune rezultate pe termen lung sunt obținute prin utilizarea grafturilor arteriale.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro