Mulţi dintre cei care au venit la Spitalul Judeţean s-au testat din curiozitate. Au fost însă şi persoane cu valori îngrijorătoare ale glicemiei, astfel că medicii i-au sfătuit să aibă grijă de sănătatea lor. Potrivit statisticilor, la fiecare pacient diagnosticat există cel puţin încă o persoană care nu ştie că suferă de diabet.
Mihaela Dalia, medic rezident, Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Timişoara: "Oamenii sănătoși nu știu ce înseamnă diabetul. Educația este foarte importantă iar ei nu știu despre aceasta și, atunci când au glicemie de 200 - 300... am avut pacient și cu 400 și nu l-a interesat".
Şi la Liceul Ana Aslan din Timişoara, oamenii s-au înghesuit pentru a-şi testa glicemia, dar şi pentru a afla ce tensiune au. O ocazie bună pentru elevii unităţii de învăţământ, adică viitorii asistenţi medicali, să aplice teoria învăţată de-a lungul anilor.
La final, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi i-au sfătuit pe oameni cum să evite factorii de risc care pot duce la diabet.
"Să aibă o viață cât se poate de activă, să facă cât mai mult efort fizic, să nu facă exces de dulciuri, sucuri cu zahăr, să mănânce regulat", ne spune Adrianolopit Raimondo, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor de Diabet din Timiş.
Rata pacienţilor cu diabet, în judeţul Timiş, a crescut, numai în ultimii doi ani, cu două procente, ajungând la 8,2%.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor Web: Răzvan Bulacu