Exclusiv Avertismentul istoricului Armand Goșu: România este în pragul unui regim autoritar ales pe cale democratică

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
armand gosu
Armand Goșu. Sursa foto: Captură Digi24

Profesorul Armand Goșu a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro că România este într-un punct critic și se află în fața pericolului de a alege un regim autoritar pe cale democratică. Din punctul său de vedere, sunt o serie de elemente care au dus la această situație. Istoricul, de asemenea,  nu exclude interferențele forțelor străine în procesul electoral din România.

Istoricul consideră că pentru a înțelege ce se întâmplă trebuie să ne uităm și la datele pe care le avem: 36 % dintre români cred că dictatura e un regim bun pentru țara lor. 41% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani cred că un regim totalitar ar fi bun pentru România. Ne mai mirăm că tineretul l-a votat masiv pe Georgescu. Căutăm urme de ruși când avem aceste date. Uitați-vă unde a ajuns România, în pragul unui regim autoritar, ales democratic, cu valuri și valuri de alegători care merg frumos la vot pentru că ei s-au plictisit de democrație. Ei vor un regim autoritar, ei vor dictatură.

Digi24.ro: Caută oamenii un salvator?

Armand Goșu: Oamenii sunt derutați. Tranziția i-a bulversat, lucrurile s-au schimbat mult prea repede în prea puțin timp. Oamenii așteaptă niște explicații. Aceste explicații nu au venit de la cine trebuia. Autoritățile nu au venit cu explicații. Școala este un dezastru, după 10 ani de Iohannis. Uitați-vă pe televiziuni ce apare. Uitați-vă la faptul că orice influencer care este ceva mai răsărit începe să vând cartofi sau borcane de bulion. Statul român este absolut inconștient. Nu reușește să mobilizeze niște resurse. Oamenii caută niște răspunsuri. Dincolo de faptul că le mărești pensia, că te împrumuți la dobânzi din ce în ce mai mari. În aceste condiții avem lume care iese și votează și vom ajunge să spunem că am ratat democrația.

Ceva de genul acesta s-a întâmplat și în Rusia. Putin nu a fost de la început un dictator. Putin pur și simplu a jucat tocmai pe această coardă a eșecului democrației rusești și a spus că nu-i bună democrația, totul este fals și să hai să facem o democrație cu specific rusesc și i-au zis „democrație suverană”. Democrația noastră este altfel decât democrația occidentală. Este o cale bătătorită, pe calea aceasta au mers și alții.

Digi24.ro: Există riscul ca România să alunece pe această pantă?

Armand Goșu: Absolut! Asta este tendința pe care o văd pe aceste sondaje destul de serioase și care mai spun că 95% dintre tineri au puțină sau nu au deloc încredere în partidele politice. Păi partidele politice sunt baza democrației. Partidele politice pare că s-au vândut, că au eșuat.

Digi24.ro: Spuneți că pericolul dictaturii în România este real?

Armand Goșu: Nu spun că România este pe drumul dictaturii. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în această perioadă. Depinde ce se va întâmpla cu CCR. Atunci când curtea vine și anulează alegeri, înseamnă că democrația în România a sucombat sau este pe patul de spital și inima nu-i mai bate. Trebuie să vină doctorul să constate decesul de ei. Depinde foarte mult ce se va întâmpla după ce prin votul oamenilor au fost trimiși acasă principalii candidați ai partidelor mainstream. Pentru prima dată, după 35 de ani, sistemul politic clasic s-a prăbușit. Pare că asistăm la o revoluție care s-a întâmplat la urne. Depinde de noi cum vor vota lucrurile în continuare, depinde de ce vom vota duminică, de ce vom vota duminica viitoare pentru a confirma această schimbare. Modelul de guvernare cu PSD și PNL a eșuat. Că înțelegem sau nu acest lucru, este o altă problemă. Dacă vrem să fim parte a Occidentului, dacă vrem să asimilăm valorile occidentale, cred că ar trebui să reinventăm partidele politice, ar trebui să reinventăm valorile democratice și să facem astfel încât oamenii să creadă în ele, altfel, ați văzut sondajele, alunecăm către dictatură.

Din punctul de vedere al profesorului, valorile răsturnate ale societății au contribuit și ele la punctul în care am ajuns acum. De asemenea, Armand Goșu, consideră că putem identifica elemente similare în modul în care s-au comportat forțele aservite intereselor Kremlinului în alegerile din Republica Moldova și modul în care grupurile de voluntari ai unor candidați s-au organizat în România, mai ales pe Telegram, dar și pe alte platforme. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025