Soluţie de compromis pentru medicii rezidenţi. Ar putea avea drept de liberă practică
Data publicării:
De la a fi mâna dreaptă a unui medic cu experienţă şi până la a avea propriul pacient, rezidentul are de parcurs un drum lung şi anevoios. Şi chiar dacă Ministerul Sănătăţii vrea ca după 2 ani de rezidenţiat să ofere drept de liberă practică tinerilor medici, aceştia nu sunt entuziasmaţi. Spun că s-ar lovi de reticenţa pacienţilor. Este şi cazul lui Sorin Paralescu, rezident în anul II. El spune că încrederea bolnavilor nu se câştigă foarte uşor: ”Cei mai mulţi dintre bolnavi spun că acceptă să se lase pe mâna rezidenţilor, însă doar dacă medicul căruia i se adresează îl recomandă”.
Un rezident nu câştigă la stat mai mult de 1000 de lei. Ministerul Sănătăţii vrea să le ofere dreptul de liberă practică după doi ani, tocmai pentru a le uşura viaţa financiară. Chiar dacă intenţia este bună însă, medicii cu experienţă consideră că pentru anumite specialităţi este nevoie de mai mult de doi ani de practică.
Numai la Spitalul Judeţean din Timişoara lucrează în prezent aproape 1000 de rezidenţi. Conducerea celei mai mari unităţi din Vestul ţării, consideră că atunci când va rezidentul va dobândi dreptul de-a trata singur pacienţii, va fi suficient de bine pregătit.
reporter: Maria Rohnean operator: Alin Lungu editor web: Călin Țenche