„Uitaţi, afară sunt 25 de grade, caloriferul merge cu geamul deschis, îmi permite să usc şi aceste plante medicinale”, explică un locatar al unui bloc din Arad.
Arădenii racordati la sistemul centralizat de incalzire spun că se topesc de cald în apartamente şi isi numprp nervosi banii pe care ii aruncă bani pe geam.
„Nu încălzesc două camere numai una, şi mai puţin de trei milioane cinci sute n-am plătit căldură. În tot sezonul. Şi patru. [Şi acum că o plătiţi degeaba?] Îmi pare rău că plătesc degeaba că n-am nevoie de ea”, spune o altă proprietară.
„Consider că este un abuz din parte autorităţilor locale pentru că de fapt şi mai pe româneşte spus, e o marfă care ni se îndeasă pe gât cu forţa, de care eu n-am nevoie!”, susține președintele unei scări de bloc.
„Cei de la CET e... momentul ca să oprească căldura pe această perioadă, când temperatura e atât de ridicată”, completează un alt locuitor.
De vină este o hotărâre a Consiliului Local Arad care datează din 2008. Conducerea CET Hidrocarburi Arad, societatea care distribuie căldura în oraş spune că nu poate opri furnizarea acesteia până când consilierii locali nu vor aduce modificări hotărârii adoptate în urmă cu opt ani.
„[Nu se poate interveni decât cu o nouă hotărâre?] Dacă va fi făcută o nouă hotărâre. Da va trebui să existe un proiect care să modifice această hotărâre”, spuneMaria Plaveţi, purtătorul de cuvânt al CET Hidrocarburi Arad.
Ovidiu Moşneag era consilier local si in 2008, când a fost adoptată hotărârea privind intreruperea furnizarii energiei termice in 15 aprilie. Nu-și mai aminteste de ce a fost stabilita aceasta data, insa e de acord că trebuie schimbată.
„N-aş putea spune cu exactitate dacă atunci era altfel vremea. Dar cu certitudine pot să vă spun că a fost solicitarea conducerii Societăţii Comerciale în acest sens. Şi solicitarea lor a venit tot în urma discuţiilor din piaţă”, declară și Ovidiu Moşneag, consilier local.
„Cred că, cel puţin la anul viitor va trebui să iniţiem un amendament legat de acest subiect pentru că data de 15 condiţionează aceste modificări şi cred că aicea va trebui să facem ceva”, adaugă și Marin Lupaş, un alt consilier local.
Cu aproape 300 de lei plătiţi pentru o gigacalorie, Aradul se situează pe un loc fruntaş în ţară în ceea ce priveşte preţul agentului termic plătit de populaţie. După 15 aprilie căldura nu este sigur să se va opri încă din prima zi pentru că mai trebuie respectată o condiţie: trei nopţi consecutive temperatura exterioară trebuie să fie peste 10 grade.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs