Pacienţi „traumatizaţi" de lipsa banilor. Casa de Asigurari de Sănătate nu decontează nici jumătate din costuri
Data publicării:
Un pacient care ajunge în Secţia de Traumatologie a Spitalului Judeţean din Timişoara, cu mai multe contuzii, fracturi sau diferite alte traumatisme, poate să stea internat chiar şi 90 de zile. Perioadă în care unitatea sanitară cheltuie pentru tratament chiar şi peste 20.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează nici măcar jumătate din sumă. Și, pentru că în acest fel, fondurile spitalului se epuizează rapid, pacientul, de multe ori, este cel care primeşte factura.
Gheorghe Nodiţi, medic primar, de la Secţia de Traumatologie a Spitalului Judeţean din Timişoara, afirmă: ”Nu există altă posibilitate, pacientul trebuie să-şi cumpere singur...”
În aceste condiţii, bolnavii au învăţat să se descurce singuri. S-au creat conturi pentru donaţii, s-au făcut sponsorizări de materiale sanitare sau s-a apelat la justiţie. Este si varianta aleasă de Maria Rîciu, femeia accidentată în această vară, pe un trotuar din Lugoj: ”Va trebui să plătesc şi spitalul, cine ştie cât va fi. Oricum nu cred că vor putea să merg anul acesta...”
A ieşit din spital după mai bine de o lună de la accident. În acest timp, unitatea sanitară a cheltuit peste 10.000 de lei, sumă din care a primit doar 4.000 de lei, de la Casa de Asigurări. Pentru restul, sub formă de daune materiale, se luptă avocaţii femeii. ”Vom cere şi daune materiale, pentru că este necesar şi în cazul în care e nevoie de infirmieră după ieşirea din spital”, ne precizează avocatul Cătălin Vlad.
Situaţia a fost asemănătoare şi la secţiile de anestezie-terapie intensivă, însă, din acest an, au primit finanţare separată. Pentru traumatologie însă, banii sunt insuficienţi. Toate proiectele sunt doar la nivel de discuţie.
reporter: Maria Rohnean operator: Viorel Jiva editor web: Călin Țenche