Județul Timiș este fruntaş în vestul ţării în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Potrivit Biroului Electoral Central, 63,12% din persoanele cu drept de vot din judeţ şi-au exprimat opţiunea electorală. Tinerii, mulți dintre ei la primul scrutin, au ținut morțiș să meargă la urne.
Tineretul a ieşit, care până acum nu ieşea. Şi pensionarii, care ei erau principalii, care ieşeau până acum. Acum se pare că a ieşit tineretul care a votat masiv. Potrivit sociologilor, recordul de prezență la vot în vestul țării nu a fost influenţat de cei doi candidați, ci de spiritul civic.
"Este un semn veritabil şi consistent de o creştere în termini reali a nivelului de cultură politică, de simţ civic, de dezvoltare a societăţii civile. Cred că avem în sfârşit un electorat educat , cult, responsabil, rational, matur, care merge şi participă la vot în deplină cunoştinţă de cauză", declară Bogdan Nadolu, conferenţiar, Facultatea de Sociologie UVT.
"Este o nouă generaţie care, iată, la 25 de ani de la revoluţie, a înţeles că dreptul câştigat, dreptul la vot, este un drept fundamental şi că odată la 4 - 5 ani avem posibilitatea să hotărâm noi soarta României", spune Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
Şi în celelalte judeţe din vestul ţării prezenţa la vot a fost mare. În Hunedoara 62,44% dintre alegători au mers duminică la urne, iar în Arad s-a înregistrat o prezenţă de 61,46%. Prezenţa la urne nu a fost la fel de ridicată şi în Caraş-Severin. Numai 57,48% dintre alegători au intrat în cabina de vot să pună ştampila. Faţă de alte scrutine, diferenţele sunt uriaşe, dar şi comparativ cu primul tur al alegerilor prezidenţiale mobilizarea a fost mai mare. În Timiş şi Arad, în cel de-al doilea tur au ajuns la urne cu peste 12% mai mulţi votanţi, iar în Caraş-Severin şi Hunedoara creşterea este de aproape 9 procente.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu