Catiţa Talpoş aşteaptă cu nerăbdare începerea şcolii, însă se gândeşte cu tristeţe la faptul că ar putea să-şi facă temele în aceeaşi încăpere în care mai locuiesc alte patru persoane: ”Acolo dorm, acolo mănânc...”, - Aştepţi să mergi în locuinţele acelea, unde poţi să-ţi faci temele? ”Da”.
Clădirea în care autorităţile i-au cazat provizoriu pe sinistraţi este fosta şcoală din localitate. Pereţii au fost distruşi de ape, iar acoperişul imobilului se poate dărâma în orice moment.
”La copil îi trebuie linişte, vine de la şcoală, să facă temele, să înveţe, nu putem să facem de mâncare şi să facă şi temele...cu haina de pe el nu poate merge apoi la şcoală”, afirmă Floarea Talpoş, sinistrat.
Şi Petruţ Stoian aşteaptă să se mute în locuinţa modulară pregătită de primărie. De când au fost aduse containerele însă, nimeni nu s-a interesat ca acestea să devină locuibile: ”Nu ne-am mutat că trebuia să vină curentul, şi paturi, şi apa iar trebuia făcută”, - N-au făcut nimic până acum? ”Nimic. Uite, de când le-au adus, nu s-au băgat”.
Cele şase module trebuie să aibă curent electric, mobilier, dar şi o sursă de încălzire. Utilităţile întârzie însă să apară. Locuinţele modulare încă nu curent din cauza procedurilor greoaie pe cre trebuie să le urmeze compania responsabilă cu racordarea la electricitate. Familiile cu copii speră totuşi să se poată muta în aceste containere înainte de începerea şcolii.
”S-a găsit soluţia tehnică, ele sunt şi vor fi până mâine racordate la energia electrică, urmând ca oamenii să se poată muta acolo”, afirmă Raul Cozarov, primarul oraşului Gătaia.
Deocamdată nicio echipă a companiei nu şi-a făcut apariţia în zonă. Rămân, de asemenea, nerezolvate celelalte utiliăţi, pentru care autorităţile încă n-au găsit soluţii. În urma inundaţiilor de la începutul lunii august, peste 150 de gospodării din judeţul Timiş au fost distruse de ape.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche