Video Revoltă într-o localitate măturată de inundații. Paturi oferite de autorități sinistraților s-au rupt. „Nu ne-a mai rămas nimic”

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-09-02 154304
Foto: captură video Digi24

În Amzacea, localitatea cea mai afectată din județul Constanța de inundații, 60 de gospodării au fost măturate de ape, iar autoritățile încă numără pagubele. Între timp, sinistrații sunt revoltați. S-au dus la primărie să ceară socoteală. Spun că autoritățile au intervenit prea târziu, iar ajutorul a venit prea greu. Au dormit pe unde au putut, în timp ce paturile de campanie duse în casele oamenilor cedează fără să fie folosite.

-„Dormim la cumnatul nostru și eu am venit dimineață să încercăm să rupem tapetul. M-am pus cu piciorul și când am pus piciorul, deja au căzut scândurile jos. Uitați-le, că nu le-am ridicat. Deci nu vreau multe, decât să-mi facă casa cât de cât și ceva pe jos să pun, că tot parchetul s-a umflat și mergea frigiderul. Uitați, mașina de spălat cum am luat-o din apă. Încep copiii școala, toate hăinuțele pluteau în apă, tot. Eu m-am chinuit mult să am această căsuță. N-avem nimic, nu ne-a mai rămas nimic!”.

Până acum, 160 de oameni au rămas pe drumuri. Autoritățile încă numără casele afectate de viitură.

Viorica Huțu, asistent social: „Noi avem cam 60, așa, estimate. N-am trecut niciodată printr-o situație de acest gen. E ceva și pentru noi... Ne-a luat și pe noi prin surprindere.”

Oamenii sunt supărați și acuză autoritățile că nu i-a sprijinit suficient. Au dormit pe unde au putut și au stat la mila vecinilor pentru o masă caldă, așa că s-au dus până la primărie să ceară socoteală.

Mărturiile locuitorilor:

- „Două zile nimeni nu ne-a băgat în...

- „Funcționarii au dormit în hainele statului, prefectul doarme în hainele statului. Deci a zis că a făcut, face demersuri și face demersuri în continuare. Ce va rămâne de făcut... Adică, nu se știe! Sunt două persoane care au asigurare, dar restul s-o ia de la zero. Dar cu ce s-o ia?”.

-„Am discutat că urmează o nouă viitură iar să ne lovească și trebuie să curățăm canalul, să tăiem pomi, să tăiem iarba, că o să se întâmple, o să se reîntoarcă. Ce ni s-a întâmplat se mai întoarce încă o dată”.

-„A venit comisia, ne-a văzut, ne-au făcut poze ce avem afectate și așteptăm. Om vedea ce se întâmplă.

Odată cu furia oamenilor s-au mobilizat și autoritățile, care au trimis baxuri de apă sinistraților.

-„Hai să iei și matale un bax de apă. Asta e de băut. O să vină și apa, doar cu aia spălați vasele, da? Asta-i pentru băut și faceți mâncare. O să vă mai aducem!”.

Autoritățile locale continuă să facă evaluarea pagubelor, apoi o comisie de la Prefectură va decide cum vor fi ajutați oamenii.

Romică Stan, primarul comunei Amzacea: „Din astea 60, cred că mai mult de jumătate nu mai pot fi locuite, pentru că apa a avut oricum în tavan, sunt case vechi, din chirpici, mulți sunt pensionari, nu au posibilități să-și mai refacă casa sub nicio formă. Am pregătit la cămin o masă caldă pentru persoanele care sunt aici, dar au refuzat, au zis că mai bine să le dăm câte o sticlă de ulei, zahăr.”

Autoritățile spun că numărul caselor modulare va fi suplimentat, în funcție de necesități, astfel încât nimeni să nu rămână pe drumuri.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri