Codul rutier interzice circulaţia utilajelor agricole pe drumurile naţionale. Fermierii nu au, însă, altă cale de acces, aşa că încalcă legea ori de câte ori trebuie să ajungă la terenurile lor. Fiindcă nu au drumuri de acces spre parcelele lor fermierii riscă de fiecare dată când vor să-şi lucreze pământul să fie surprinşi de camerele instalate de compania de drumuri pentru verificarea rovinietei.
A păţit-o şi Mircea Coşuleanu, un fermier din Nădlac care s-a trezit luna trecută cu amenda în poştă:
"Eu fiind tractor agricol nu am avut rovinietă şi nu am avut pe unde să mă deplasez. Ca urmare am primit o amendă de 1200 de lei".
Primăria Nădlac are o soluţie pentru a-i ajuta pe fermieri , însă nu o poate pune în aplicare dacă agricultorii nu cooperează.
"Ori proprietarii terenurilor care sunt în vecinătatea drumului DN7 să cedeze în proprietatea oraşului o fâşie de-a lungul DN7, ori să o expropriem, să o cumpărăm de la aceşti proprietari", declară viceprimarul oraşului Nădlac, Dusan Somrak.
În cazul drumului de legătură spre autostrada Nădlac - Arad, veştile sunt ceva mai bune.
"În afara acestei fâşii ocupate de drumul propriu-zis mai există pe fiecare parte a drumului o fâşie de 15 metri care poate fi folosită pentru circulaţia utilajelor agricole", spune Adrian Adler, reprezentant al constructorului autostrăzii Nădlac - Arad.
În zonă, lucrurile sunt nechimbate de mai bine de şapte luni. De tot atât timp, autorităţile locale încearcă să-i convingă pe agricultori să renunţe la o parte din terenuri pentru amenajarea unor astfel de căi de acces pentru utilaje.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor Web: Răzvan Bulacu