În urmă cu mai puţin de o lună, furtuna a prăvălit acest copac la pământ. A blocat minute bune carosabilul și a pus în pericol viețile celor care se aflau în zonă. Situația ar fi putut fi evitată dacă arborele care dădea semne de bătrâneţe era tăiat la timp. Cu noua legislație însă acest lucru e și mai greu de realizat.
”Dacă Primăria dorește să taie arbori sănătoși, cum prevede în articol, trebuie să vină la Agenția pentru Protecția Mediului să obțină acest aviz. Înainte nu erau prevederi speciale să se obțină un aviz de la agenția noastră”, precizează Georgeta Țâțan, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Protecția Mediului.
Așa că dacă va tăia arbori fără aviz, Primăria se va alege cu o amendă cuprinsă între 40.000 și 70.000 de lei. Timişorenii nu privesc cu ochi buni noua lege, mai ales că în oraş există destui copaci care pot cădea în orice moment:”Ba cad copacii peste mașini unde sunt mașini parcate. A cazut, era un om în mașină, a murit”, ”Știu că există posibilitatea să mai taie din crengi”.
Zeci de petiţii zac în birourile Primăriei Timişoara, trimise de timişorenii nemulţumiţi. Tăierea arborilor care ameninţă să se prăbuşească e blocată de noua lege.
”Nu o să putem face aceste tăieri de corecție. Plopii reprezintă un real pericol pe domeniul public. Unii dintre ei au căzut și au distrus autoturisme”, spune Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara.
Pentru tăieri ilegale de arbori a fost amendată și firma care s-a ocupat de lucrările de amenajare a malurilor Begăi. Garda de Mediu a sancționat-o acum două luni cu o mie de lei.
reporter: Vlad Ungar
operatori: Mihai Pop, Tibor Alasu
editor web: Călin Țenche