Greenpeace cere suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep

Data actualizării: Data publicării:
platforma petroliera
Foto: GettyImages

Greenpeace România anunţă, luni seară, că a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, care „ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”. Organizaţia acuză Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.

„Greenpeace România a înaintat instanţelor de judecată cererea de suspendare  a acordului de mediu nr. 14/28.06.2024 pentru proiectul Neptun Deep. Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a eliberat acordul de mediu, încălcând grav dispoziţiile legale şi tratând superficial procedurile asociate”, anunţă, luni seară, Greenpeace România, potrivit News.ro.

Organizaţia enumeră câteva dintre problemele identificate în emiterea Acordului de mediu.

Evaluările referitoare la impactul asupra schimbărilor climatice şi contribuţia la emisiile de gaze cu efect de seră a proiectului Neptun Deep sunt insuficiente şi bazate pe date învechite; 

  • procedura transfrontalieră viciată – lipsa parcurgerii procedurii dintr-o dublă perspectivă: impactul asupra biodiversităţii şi corpurilor de apă; 

  • lipsa unei consultări publice efective şi privarea publicului de studii/informaţii relevante (testele de ecotoxicitate şi rapoartele de diagnostic arheologic); 

  • lipsa oricărei evaluări a riscurilor de deteriorare imediată din cauza conflictelor militare; 

  • Impactul asupra biodiversităţii marine nu a fost evaluat corespunzător. 

„Proiectul Neptun Deep ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei. Afirmaţia falsă că «amprenta de carbon a proiectului este zero» a indus în eroare autorităţile şi publicul, influenţând negativ modul în care reprezentanţii APM au deliberat avizarea proiectului. În realitate, proiectul contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de emiterea a 209 milioane de tone de CO₂e pe durata sa, adică o medie anuală de 10,4 milioane de tone de CO2”, a transmis organizaţia.

„Chiar în ultimele săptămâni România s-a confruntat consecutiv cu valuri de căldură, secetă severă şi precipitaţii însemnate cantitativ. Acest proiect nu va face decât să alimenteze şi mai mult criza climatică cu care ne confruntăm, să ameninţe biodiversitatea marină şi să pună în pericol sănătatea publică. Vom continua seria de dezbateri şi evenimente publice de informare a comunităţii locale, proteste şi acţiuni în instanţă şi vom trage la răspundere toate autorităţile şi companiile care au bătut palma să distrugă Marea Neagră”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Potrivit Greenpeace, ”excluderea scenariilor nefavorabile în evaluarea riscurilor subestimează pericolele reale pentru mediul marin”.

„Mai mult, lipsesc măsuri de protecţie pentru speciile pe cale de dispariţie, dar şi informaţii care să ne ajute să înţelegem modul în care impactul cumulativ al zgomotului ar putea afecta habitatele marine şi biodiversitatea, în special delfinii.  Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră”, a mai transmis Greenpeace.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu pentru toți românii cu centrale termice de apartament. Cât plătești pentru această procedură...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
De ce l-a omis Dem Rădulescu pe unul dintre frați, în biografia sa? A învățat germana în gară
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu