Potrivit oamenilor de știință, centurile de copaci și lacurile mari elimină aer mai rece, ceea ce poate scădea temperatura urbană cu 0,5C.
O reducere a temperaturii cu 0,5 grade Celsius poate părea nesemnificativă, însă, având în vedere că orașele devin din ce în ce mai fierbinți pe măsură ce clima se încălzește, aceasta ar putea salva viețile persoanelor în vârstă și ale copiilor mici, scrie The Guardian.
“Efectul de insulă” al căldurii urbane, poate crește temperatura în orașe cu 2-3°C deoarece razele soarelui sunt absorbite de drumuri, acoperișuri și alte suprafețe dure, face deja viața incomodă pentru milioane de oameni din întreaga lume și provoacă un număr tot mai mare de decese.
Unele orașe, acționând pe baza recomandărilor științifice, au combătut această situație plantând copaci în zonele urbane, înlocuind asfaltul cu iarbă ori de câte ori este posibil, vopsind clădirile în alb pentru a reflecta soarele și creînd cât mai mult spațiu pentru vegetație.
Acum, oamenii de știință au descoperit că ceea ce crește pe terenurile din jurul orașului influențează și temperatura din centru. Astfel, „insula de căldură” produce o presiune mai scăzută în centrul orașului. Aerul fierbinte se ridică și aspiră aerul relativ mai rece din împrejurimi. Cu condiția ca în împrejurimi să fie o centură verde.
Studiind 30 de orașe cu caracteristici diferite, oamenii de știință au constatat că cele cu centuri de copaci și lacuri mari la granițele lor au atras aer mai rece care a contribuit la reducerea temperaturii din centrul orașului cu 0,5C. Pajiștile și culturile arabile au avut un beneficiu mai mic.
Editor : S.S.