Gheorghe Stanciu are 72 de ani, iar de 35 se ocupă de apicultură. Schimbările climatice i-au produs pierderi în ultimii ani şi nici sezonul actual nu se anunţă mai promiţător, din cauza fluctuaţilor de temperatură. ”E foarte important ca perioada de iarnă să fie iarnă, dacă e cald moare puietul, se dezvoltă foarte tare, vine un ger imediat și imediat s-a terminat cu asta”, spune el.
”În ultimii ani, datorită însemnărilor și a lucrurilor faptice, clima ne joacă feste. Primăverile vin mai devreme, iar iernile nu sunt ierni. Nu avem frigul necesar, nu avem zăpadă destulă, nu beneficiem de minus grade. Și efectele nu putem spune că sunt dezastruoase, dar merg tot mai rău în apicultură în viitorul apropiat”, apreciază Brebu Casian, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Timiș.
Anul trecut, producţia de miere în regiunea de vest a ţării a fost de 1.800.000 de kilograme, jumătate faţă de cea din 2013. Dacă trendul va continua, am putea asista la noi scumpiri.
”Anul trecut a fost un an-calamitate. Și anul acesta 2015 va fi un an, considerăm noi, mediu din punct de vedere al producției. Dacă nu se vor obține producții, atunci prețul mierii va crește”, afirmă Brebu Casian.
În piețe, mierea costă între 25 și 35 de lei kilogramul - un preţ considerat piperat de cumpărători. Dovadă e cererea tot mai mică: - Cum merge vânzarea mierii? ”Foarte prost. Dacă vindem un borcan-două pe zi. Numai polifloră am avut, pentru că nu s-a făcut anul acesta mierea și numai polifloră am. Dar un borcan pe zi....nu scoatem nici taxa”, ”În general, lumea nu are bani pentru miere Sunt care întreabă de borcănele mai mici, mai ieftine, cam asta e”, ”E scump, e scump, e foarte scump”, ”Cam scumpișor... Anul e prost, ce să facă și ei, săracii, să dea în pierdere”.
Iar dacă în ultimii ani, Banatul era fruncea la producţia de miere, tot din cauza vremii capricioase, regiunea a coborât pe locul cinci la nivel naţional.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche