Cum pot albinele să ajute familiile lovite de război din Ucraina

Data publicării:
albine
Ceara de albine ar putea avea un rol crucial în conservarea alimentelor în zonele de război precum Ucraina, au constatat oamenii de știință din Marea Britanie. FOTO: Profimedia Images

Ceara de albine ar putea avea un rol crucial în conservarea alimentelor în zonele de război precum Ucraina, au constatat oamenii de știință din Marea Britanie, scrie BBC.

Cercetătorii britanici au ajutat apicultorii ucraineni să realizeze noi ambalaje de ceară pentru alimente perisabile pe fondul condițiilor de război. Rusia a bombardat intens infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni și a provocat pene de curent, astfel că alimentele nu au putut fi refrigerate și păstrate în condiții corespunzătoare pe timp de vară.

Ucraina este cel mai mare producător de miere din Europa, iar cercetătorii din Cardiff au făcut mai multe cercetări pentru a vedea care este ceara care poate oferi cea mai bună protecție.

Profesorul Les Baille de la Universitatea Cardiff a explicat că cercetarea a fost făcută în contextul în care Ucraina trece printr-un moment dificil și din punct de vedere al posibilității păstrării alimentelor. El a adăugat că un ambalaj sub forma unei folii din ceară de albine este o modalitate naturală de a conserva alimentele în condiții optime.

Echipa de cercetare a creat diferite „rețete”, pentru a crea ambalaje care pot conserva alimentele. Ei au testat diferite combinații pentru a le găsi pe cele mai puternice în conservarea alimentelor. „Magia este în amestec”, a spus profesorul Baille. El a spus că „o bucată de pânză sau chiar hârtie” combinată cu ceara de albine și alte plante antimicrobiene naturale, cum ar fi salvia, pot forma ambalajul în care să se păstreze mâncarea.

În încercarea de a-i ajuta pe ucrainenii să găsească soluția prin care să păstreze hrana cât mai mult timp posibil, echipa de la Universitatea Cardiff a lucrat cu academicieni și apicultori din țară și au testat stupii din Ucraina pentru a vedea care sunt cei mai potriviți pentru această sarcină.

„Au multă ceară de albine și au multe albine. Găsind ceara potrivită care are proprietățile potrivite, poți prelungi și mai mult termenul de valabilitate a alimentelor. Acest lucru este deosebit de important atunci când nu ai frigidere și nu ai o sursă de energie.”, a spus profesorul Baille.

El a precizat că, astfel, mâncarea poate fi menținută proaspătă timp de mai multe zile.

Cercetătorii ucraineni de la Institutul Politehnic din Harkov au distribuit aceste informații de la Universitatea Cardiff pe rețelele sociale, în speranța că ucrainenii vor putea încerca această soluție în această vară.

Harkov s-a confruntat în ultimele săptămâni cu lupte intense. „Situația în zonele de conflict și lângă linia frontului este foarte grea. Oamenii de acolo nu au electricitate, iar în regiune sunt foarte des pene de curent”, a declarat dr. Yuliia Yudina, de la Farmacia Universitară Națională din cadrul Institutului Politehnic Harkov. Ea a spus că penele de curent au dus la situația în care o cantitate „semnificativă” de alimente s-au stricat. „Ambalajele cu ceară pot fi folosite pentru a menține pâinea mai proaspătă, dar și fructele și legumele”.

Profesorul Baille și echipa sa de microbiologi speră că studiile lor împreună cu colegii din Ucraina va ajuta populația și din alte zone de război din întreaga lume să valorifice proprietățile antibiotice naturale ale mierii - care a fost folosită în acest sens și în antichitate. „Armata din Ucraina a preluat deja această idee. Orice lucru oricât de mic pe care îl putem face bine ca să ajutăm merită”, a adăugat Baille.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri