”Aici avem o parte dintr-un bazin în care romanii pur şi simplu se scăldau, deocamdată doar jumătate din acest bazin am reuşit să scoatem la suprafaţă” - Lavinia este arheolog şi, deşi a cercetat peste douăzeci de situri din toată ţara, recunoaşte că şi-a dorit mereu să descopere secretul băilor romane. Cele de la Herculane sunt construite din roci de calcar ce mențineau foarte bine temperatura apei.
”Pereţii acestui bazin erau foarte bine sudaţi şi cu tencuială romană. Acest bazin adânc de doi metri patruzeci, ceea ce e destul de impresionant pentru noi”, spune Lavinia Grumeza, arheolog.
”Ruinele în sine sunt formidabile pentru că am avut de a face practic cu clădiri care utilizează apa termală, apa caldă, nişte clădiri romane proiectate special pentru a utiliza această apă”, ne informează Călin Timoc, istoric.
Locuitorii din Herculane sunt mândri că băile în care se scăldau soldaţii romani au fost descoperite în oraşul lor. Iar dacă unii vor să dea o mână de ajutor la săpăturile arheologice, alţii se gândesc deja la o... baie în vestigiile vechi de aproape două milenii:
”Şi mie în general mi-a plăcut foarte mult istoria şi am visat arheologia, dar din păcate am făcut alte profile”, - Dar faceţi de luni? ”Dar o să fac, să îmi văd şi eu visul îndeplinit”,
”Să vedem dacă le modernizează, să facă ceva din ele”, - Cam ce ar putea să facă din ele, din nişte băi aşa vechi? ”Să facă ceva frumos, să facă nişte piscine”,
”Mi se pare foarte bine că s-au descoperit şi mi se pare că acum începe să se revigoreze această staţiune care este deplorabilă”.
Și autorităţile se gândesc acum să valorifice o parte din descoperirile ce se întind pe aproximativ 5 hectare, practic sub tot centrul oraşului Băile Herculane.
”Aceste porţiuni le vom scoate în evidenţă, chiar în acest moment suntem cu echipa de proiectanţi, de consultant, pentru că noi derulăm un proiect european de reabilitare a infrastructurii în întreg centrul istoric”, ne-a declarat Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului Băile Herculane.
În regiunea de vest, băi romane au mai fost descoperite şi în judeţul Hunedoara.
Timișorenii, dar și cei care le vor vizita orașul, vor putea admira ruinele unor băi turceşti
Reporter: Vlad Ungar, Cristina Băican
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche