Marinela are aproape 18 ani. După ce i-a murit mama, a rămas să locuiască cu bunicii, care când au aflat că e însărcinată i-au cerut să renunţe la copil. Medicii au spus că nu e posibl, dar bunicii nu au vrut să accepte: ”M-au scos afară. A fost iarnă. M-au scos afară şi am dormit afară”.
În cele din urmă, a născut la maternitate, a fost vizitată de bunici, însă i-au spus că nu o primesc acasă cu bebeluşul. Atunci a aflat despre centrul maternal şi, de un an, locuieşte acolo. E locul în care îşi va petrece şi sărbătorile de iarnă: ”E bine, are tot ce trebuie şi ţie, şi la copil. Il iubesc şi orice mamă îşi iubeşte copilul. Educatorii iau locul familiei”.
La centrul maternal din Timişoara locuiesc șapte tinere mame, unele dintre ele minore, toate cu o poveste care le-a marcat o parte dintre cei mai frumoşi ani din viaţă: ”De cât timp îl am pe bebe. De o lună şi trei săptămâni” - Eşti căsătorită? ”Nu” Părinţii tăi nu ştiu că ai rămas însărcinată? ”Nu ştie maică-mea”.
La centrul maternal, tinerele beneficiază de cazare, masă, haine pentru cei mici, consiliere psihologică. Iar cele care nu şi-au terminat studiile, o pot face tot acolo.
”Foarte important este că se încearcă să se medieze relaţia cu familia, fie cu tatăl, fie cu familia extinsă, cu părinţii, cu bunicii”, ne spune Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Durata medie de şedere a unei mame este de un an. În tot acest timp, reprezentanţii centrului încearcă să le ajute să-şi găsească un loc de muncă.