Calvarul unei familii de români, la muncă în Franța. Au ocupat ilegal o casă, au renovat-o. „Copiii au lucrat cot la cot cu mine”

Data actualizării: Data publicării:
Casa in ruina
Foto: Profimedia

Povestea de mai jos aparține unei familii plecate în Franța pentru un trai mai bun. Călin, Monica și copiii lor au ocupat o casă abandonată de la marginea orașului Poitiers. Au renovat-o, i-au adus înbunătățiri. Până în ziua în care poliția a sunat la ușă.

Un cuplu și cei opt copii ai lor nu mai aveau unde să se ducă. Au pătruns într-o veche casă nelocuită din Poitiers-sud, au ocupat-o ilegal și apoi au început să o renoveze, scrie La Nouvelle Republique

„Este miercuri după-amiază. Copiii nu au școală și sunt toți acasă. Adolescentul cel mare își face siesta la etaj, în timp ce cei șapte frați și surori ai săi se joacă la parter și în grădină. Părinții, Călin și Monica, se bucură de momentele bune în sufrageria acestei clădiri vechi din Poitiers-sud. Fericirea domnește supremă aici.

Dar această familie de origine română nu este acasă. Ei ocupă ilegal o casă de arhitect construită în 1928 și nelocuită de aproape douăzeci de ani. ”, scrie LNR.


„O casă plină de praf și de păianjeni uriași”

Familia a venit în Franța acum 18 ani, pentru o viață mai bună, își amintește Călin, într-o franceză aproape impecabilă. „Am locuit și am lucrat la Paris timp de zece ani. Apoi m-am mutat aici pentru că știam oameni aici”. Inițial, familia lui Calin se mutase la Airvault, în Deux-Sèvres. Acesta lucra la spații verzi și asigura un acoperiș pentru familia sa, plătind o chirie corespunzătoare.

„Dar contractul meu a ajuns la final și nu aveam suficienți bani pentru a plăti chiria”, spune bărbatul de 34 de ani. Proprietarul lor din Airvault a fost de acord să îi găzduiască gratuit timp de trei luni, dar acest lucru nu a ajutat. Ce s-a întâmplat apoi? Doi adulți și opt copii a plecat, s-a refugiat în dubița familiei și au dormit, în zece, într-o parcare de lângă parcul Blossac din Poitiers.

Calin își amintește calvarul: „Mi-era rușine să mi-i imaginez la școală, spunându-le prietenilor lor că nu au o casă...”.

O întâlnire a schimbat totul. Un trecător prietenos le-a indicat o casă veche abandonată din cartier. Fără să piardă o clipă, familia s-a dus acolo și a împins ușa de la intrare prost încuiată. „Am descoperit o casă într-o stare jalnică, plină de praf și păianjeni uriași”, își amintește Monica, mama. Pentru prima noapte, la începutul lunii august 2024, familia s-a adunat în sufragerie și a încercat să doarmă puțin.

Ziua următoare a fost dedicată explorării primului etaj al clădirii. „Copiii au intrat repede în ritm”, spune Calin. Dar a trebuit să le explicăm situația. Nu este casa noastră! Cu toate acestea, Călin a decis să își mute familia și să îmbunătățească confortul. După o mare curățenie, a început să renoveze interiorul și să curețe mărăcinișul de afară. „Copiii au lucrat cu mine. Ne-am distrat foarte mult.”

Aceste prime mutări au atras o mulțime de atenție. Proprietarii au mers să se întâlnească cu familia, însoțiți de poliție și apoi de un executor judecătoresc pentru a constata ocuparea ilegală. „Le-am explicat situația noastră. Proprietarii ne-au ascultat”, spune Călin.

Familia a rămas și a început renovări majore.


Un loc de muncă

Aproape toate camerele au fost refăcute. Mucegaiul a dispărut, găurile din pereți au fost astupate și parchetul a fost readus la gloria de odinioară. Au fost instalate tapițerii noi, o bucătărie nouă și un duș. S-au făcut chiar donații familiei pentru a schimba întreaga rețea electrică. „Am încheiat un contract pe numele meu pentru electricitate și apă”, spune Călin, care își dedică toate economiile pentru a le asigura copiilor săi confortul.

Două luni mai târziu, fața casei s-a schimbat. Fericirea domnește și familia și-a continuat viața. Copiii frecventează acum școala primară Pagnol, școala gimnazială Renaudot și liceul Mandela.
Acum, Călin visează la un nou loc de muncă. Este gata „să facă orice” pentru a-și recâștiga independența financiară. Aceasta este esențială pentru a putea închiria o locuință în mod corespunzător și pentru a restitui vechea clădire din Poitiers-sud proprietarilor de drept.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia aruncă în lupta din Ucraina o armă sovietică din anii '40, stârnind bănuieli despre prezența...
Digi FM
Mădălina Ghenea a apelat la instanță după ce a fost hărțuită online de o persoană necunoscută: “Mi-a provocat...
Pro FM
Anca Țurcașiu, despre iubitul care o face să radieze: "Suntem prieteni de 20 de ani, n-am crezut că vom fi...
Film Now
Apropiații își fac griji pentru Hugh Jackman: „S-a cam pierdut în tot acest proces”. Una dintre marile temeri...
Adevarul
Omenirea atinge limita superioară a speranței de viață, conform unui nou studiu. Cel mai bătrân om are 116 ani
Newsweek
Românii din aceste orașe ies la PENSIE cu 2 ani mai repede. În ce domenii au muncit?
Digi FM
Matilde, fiica lui Jose Mourinho, s-a căsătorit. Tânăra de 28 de ani, răvășitoare la petrecerea la care au...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, dezvăluiri despre începuturile carierei ei ca model: „Am dormit într-o garsonieră cu 15 fete, nu...
UTV
Adrian 'Elicopter de lupta' a fost prins beat la volan. Influencerul a incercat sa fuga de politie