Începând din octombrie, orice sesizare de maltratare a unui animal va fi soluţionată de noul departament al direcţiilor sanitar-veterinare din ţară.
"Rolul poliţiei sanitar-veterinare a animalelor, pe lângă urmărirea stării animalelor, va fi acela de a sancţiona autorităţile sau ONG-urile în cazul în care încalcă normele de bunăstare a animalelor", a precizat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA.
Acest compartiment se va ocupa şi de situaţia câinilor fără stăpân din adăposturi. În prezent, statul român a fost dat în judecată de organizaţia de protecţia animalelor "Vier Pfoten", care a obţinut suspendarea normelor de aplicare a ordinului 155 privind eutanasierea câinilor din adăposturi.
"Ne-am implicat, ca autoritate de suport tehnic, în faza a doua a procesului de recurs a Guvernului, avem credinţa că vom câştiga acest proces cu Vier Photen. Nu emitem altă legislaţie; se aplică legislaţia de dinaintea Ordonanţei 155", susţine preşedintele ANSVSA.
Un alt compartiment nou înfiinţat va fi cel antifraudă. "La orice suspiciune de-a noastră că se pot întâmpla evenimente care exced cadrul legal sanitar veterinar, compartimentul de inspecţii şi control oficial face aceste controale la nivelul instituţiilor vizate."
Cele două compartimente, antifraudă şi poliţia animalelor, ar putea să funcţioneze peste 60 de zile.